Какво свърши Комисията за защита на потребителите?

0
Над 500 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите
Над 500 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите

Над 500 проверки е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) в търговски обекти в страната, в които се предлагат стоки за учениците. За установените нарушения са съставени 100 акта, като са наложени съответните санкции. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на институцията, за предаването „Преди всички” по БНР.

Маргаритов обобщи, че най-честите нарушения, установени по кампанията, се отнасят до различни нелоялни търговски практики и подвеждащи промоции. „Най-масовото и фрапантното нарушение е свързано с продажбата на бележниците и личните карти на учениците, които търговците продаваха единствено и само в комплект, придружен с подвързия, което водеше до тройно и повече завишаване на цената спрямо това, което е посочено на корицата на съответния документ.”, поясни той.

„Установихме, че се нарушава и една друга забрана на закона, което също създава риск за учениците, а именно – освен, че им продават цигари, им продават и цигари насипно. По принцип продажбата на „насипни цигари” е забранена от закона. Отправям апел към търговците, знаят, че там санкциите са изключително високи – започват от 50 000 лв. и могат да достигнат до 150 000 лв., да спазват закона и да не допускат рискове за здравето на нашите деца.”, коментира Маргаритов.

За тези нарушения комисията е съставила 10 акта при извършени около 50 проверки.  

Други констатирани нарушения по кампанията за ученическите стоки са свързани със случаи, при които са обявени съобщения за намаление и търговците са посочили нереално голям процент на отстъпката или са спестили изписването на старата цена, на която е продаван артикулът преди намалението и така са отнели възможността на потребителя да се ориентира какъв реално е отбивът от цената.

При онлайн магазините, които продават стоки за ученика, най-честото нарушение е това, че доставчиците скъсяват наполовина дадения от закона срок от 14 дни за връщане на закупена стока. Други пък неправомерно посочват период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато законоустановеният е до 14 дни.

Кампанията за проверки на стоки за ученици ще продължи през цялата учебна година.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари