Какво спаси Ветово от трагедия?

3
Служители на малката жп гара разказаха какво точно се е случило в понеделник сутринта
Служители на малката жп гара разказаха какво точно се е случило в понеделник сутринта Видео: Русе Медиа

Ветово се размина с жп инцидент, при който е имало опасност композиция с цистерни да излезе от релсите и да дерайлира. Служители на малката жп гара, които не пожелаха да застанат пред камера, разказаха какво точно се е случило в понеделник сутринта.

Влакова композиция с 24 вагона с биодизел навлиза на гарата в 5:22 часа. На вход свети жълт сигнал, който означава, че влакът трябва да спре и да изчака да му се подаде зелен сигнал за напускане на гарата. Това става едва, след като от следващата гара – в случая Ястребово, дадат разрешение композицията да продължи безопасно пътя си. Светването на зеления семафор става чрез автоматизирана система, информира Русе Медиа.

Изчакването на композицията на единия коловоз е свързано и с факта, че по същото време след него се движи пътническия влак Русе - Самуил. Товарният трябва да го пусне да премине и едва след това да продължи.

Натоварената с цистерни композиция обаче не спира, а продължава движението си. Тъй като линията е била затворена със стрелка, влакът я е счупил.

За щастие композицията се е движила бавно и това е предотвратило евентуалното дерайлиране на цистерните. Късмет е било, че насреща не е идвал друг влак, което би довело до сблъсък.

Товарната композиция е спряна на Ястребово, след като служителите на гара Ветово подават сигнал до колегите си.

От жп гарата във Ветово бяха категорични, че не е възможно обяснението на превозвача, че ръководителят движение е дал сигнал с фенерче да продължат пътя си. Това потвърдиха и други машинисти, които обясниха, че такава процедура няма, а ръчното пропускане на композициите става с попълване на формуляри, специално разрешение и т.н.

Вчера на място във Ветово бе оперативна група от Звеното за разследване на произшествия в железопътния транспорт, която изяснява обстоятелствата по случая. Установено е било, че сигнализацията и цялата система е в пълна изправност. Счупената стрелка е била възстановена още същия ден.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари