Какво ще се случи със знаковите дела след закриването на спецправосъдието

0
„Не беше ясно защо са създадени. Те бяха направени без логическа или научна обосновка, създадоха се по политически причини и 10 години не успяха да оправдаят съществуването си", коментира адвокат Лулчева
„Не беше ясно защо са създадени. Те бяха направени без логическа или научна обосновка, създадоха се по политически причини и 10 години не успяха да оправдаят съществуването си", коментира адвокат Лулчева Видео: NOVA

Какво на практика означава закриването на спецправосъдието и какво ще се случи с вече започнатите знакови дела?

Спецализираният съд беше създаден през 2011 г. Основната му цел бе да се занимава с престъпления, извършени от организирани престъпни групи, припомня NOVA

Основен мотив на правителството да иска закриването му беше малкият брой присъди. През 2020  г. са били съдени  общо 290 души, 70 са били оправдани, 168 души са присъдили присъдa до 3 г. лишаване от свобода, а само 58 по-тежки присъди.

Опасенията на работещите в Специализираните съд и прокуратура е, че положението в правораздаването ще се върне 10 години назад.

Оттук нататък следва възстановяване на старото положение отпреди 2010 г. с „Наглите”, „Килърите”, с голямата организирана престъпност. Лидерите на големите организации ще излязат навън”, каза ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Ивайло Ангелов.

Според адвокат Ина Лулчева ситуацията е точно обратната – за времето на съществуването си не се е доказало, че има смисъл от специализирани институции.

„Не беше ясно защо са създадени. Те бяха направени без логическа или научна обосновка, създадоха се по политически причини и 10 години не успяха да оправдаят съществуването си. При това положение закриването им е първоначалната крачка за започването на съдебната реформа в по-тежката и част, която надявам се, предстои”, каза тя.

Сега големият въпрос е какво ще стане с делата и досъдебните производства, по които се работи, обяснява Лулчева.

„Те ще се прехвърлят по компетентност на съдилищата, които са компетентни по измененията на НПК и които бяха компетентни и 2011 г.”, поясни адвокатът.  „Средно един прокурор в Специализираната прокуратура има около 40 дела и 300 преписки. Умножете тези няколко месеца по 40 и изводът е, че за около година и половина-две няма да се работи по тези дела, докато вървят по инстанциите”, каза още прокурор Ивайло Ангелов .

А закриването на специализираните съд и прокуратура беше един от основните приоритети на правителството още при създаването на четворната коалиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари