Какво ще се промени с въвеждането на новата здравна карта?

0
Как ще се отрази на пациентите и лечението у нас
Как ще се отрази на пациентите и лечението у нас Видео: БНТ

Здравната карта вече е пратена за публикуване в държавен вестник, влиза в сила веднага.

Важно уточнение като се има предвид, че предишната здравна карта беше отменена от съда именно заради това, че не е публикувана в държавен вестник, а има силата на закон.

Какво ще промени - оказва, се че този важен, стратегически документ, който ние чакаме от толкова години да се направи, няма да промени почти нищо на този етап. Защо? Всички очаквания за това, че касата може да избира с кои болници да сключва договори там, където има свръх предлагане на медицински услуги спрямо определените потребности от картата, няма да се случи. Защото, оказва се, че по закон в момента касата е длъжна да сключва договори с всички, информира БНТ.

Така че министърът на здравеопазването просто изпълнява формално изискване на закона, според което договори се сключват въз основа на определена наредба за реда и критериите за избор на болница и на приета здравна карта. Така че може да има някакви корекции към вече съществуващите договори, но те няма да са рестриктивни - дори обратното.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: На базата на действащата здравна карта, която днес я прие Министерски съвет, ние ще направим анекс с всичките лечебни заведения с болнична помощ, в който ще отразим новите параметри да го кажем на НЗК, където това е необходимо разбира се.

Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Няма да взимаме договори, защото оценката и съответствието между новата НЗК и вече подписаните договори не подсказват необходимост лечебни заведения да прекратят своите сключени договори. Тя касае бъдещите инвестиции, когато се появяват нови договорни партньори.

Д-р Бойко Пенков - заместник министър на здравеопазването: Има едно подадено инвестиционно намерение за строителство на болница в Сливен 500 легла. Ами трябва да помислим, ако искате и вие се включете в това мислене - дали му трябва на Сливен тази болница при положение, че има голяма многопрофилна болница.

От здравното министерство твърдят, че са се съобразили с всички разумни предложения. Въпреки увеличения брой легла обаче Лекарския съюз не подкрепя този документ. Все още не сме чули аргументите им.

Но така или иначе той явно ще действа за кратко. Здравният министър има намерение да го промени съобразно новия здравноосигурителен модел, който той подготвя и обещава да представи до един месец. Вероятно ще върви към по-засилена регулативна функция - т.е. възможност да се избира с кои болници да се сключва договор. Това вече ще събуди голяма съпротива.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари