Какво ще бъде времето до края на лятото?

0
Юли месец вече е изпълнил нормата на валежите
Юли месец вече е изпълнил нормата на валежите Снимка: NOVA

Тази година валежите бяха много и затова на някои места имаше проблеми с наводненията.

Това каза климатологът доц. Георги Рачев, предаде Novini.bg.

"Хубавото в цялата история е, че оторизираните власти си взеха поука и нямаме загуба на човешки живот. Има материални щети в места, които просто няма как се оправят. Мизия например е в ужасно ниско място, а последното наводнение там няма нищо общо с наводнението от 2014 година. Тогава преля Скът, а сега в продължение на едно денонощие в Гложене са паднали 100 л/кв. м. Това е страшно много дъжд, в отделни часове интензитетът на валежа е достигнал до 4 литра в минута, което граничи с най-големите стойности, измервани в България. Така че положението тук е на местна основа", заяви доц. Рачев.

По думите му подготовката на хората за наводнения се изразява в обучение. "Ние сме на светлинни години в това отношение от страни като Япония. Там още от деца се подготвят за наводнения, за земетресения, за цунами. Това е целенасочено обучение, което не става от днес за утре", посочи климатологът, като уточни, че най-важното в случая е превенцията.

Той прогнозира, че обилните дъждове, продължили дълго това лято, си отиват. "Юли месец вече е изпълнил нормата на валежите – специално районът на Мизия я е изпълнил четири пъти. Нещата се нормализират, няколко дни ще имаме много по-стабилна атмосфера. Валежите обаче ще продължат поне до края на месеца, но в никакъв случай не в този обем. Сутрин ще има много слънце, следобед на малко места, главно около планините, ще превали и ще прегърми. На Черноморието ще има повече слънце, но и там до края на месеца ще има 1-2 дни, в които ще превали, но няма да има ден без плаж. Черноморието вече отива към късно лятното време и ни очакват много хубави дни", каза доц. Георги Рачев.

"Идват и Горещниците – 28, 29 и 30 юли. Дотогава има доста време и то се очертава да бъде типично лятно, със следобедни валежи на определени места до 25 юли. След 25-и се очаква цялата атмосфера над Европа да се затопли и времето да е предимно слънчево. Юли месец ще завърши с положителна аномалия, но с много валежи", добави той.

"През август месец се очаква времето на Балканския полуостров да е топло, с малко повече валежи в Западна България и малко по-сухо време по Черноморието. Температурите ще бъдат в границите на нормалното, може би малко по-високи от нормалното. Няма никакви основания да се очаква, че и през септември ще е лошо времето", каза още доц. Георги Рачев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Има такава легенда, че много рано сутрин и много късно вечер стените са по-меки за бор-машината.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари