Какво се случва с Лили и Митко

0

Специална комисия бе определена от община Баните за разумно разпределение на даренията за Лили и Митко от село Вълчан дол.

Петокласничката Лили и осмокласникът Митко от скритото дълбоко сред баирите село Вълчан дол трогнаха стотици хора с орисията си да перат и събират дърва, заради болните си родители. Пристигат дарения от всички континенти, пише 24 часа.

Целта на комисията, в която влизат представители на социалните служби, директор на училище и кметове е да координира даренията и да направи пълна отчетност. Другата им задача е постъпилите парични средства да се опишат и децата да ги получават във вид на стипендии във времето.

От три години децата сами въртят домакинството и заспиват на чиновете в училище от умора. Баща им е на легло от три години. Съдбата им нашумя, заради огромната мизерия, в която живее семейството. Двете деца ходят на училище в съседното село Давидково. Лили и Митко влязоха във фокус през февруари т.г. Съученици на Митко от 5 до 8 клас събраха пари да му купят обувки, тъй като единствения чифт, който имал, се скъсал по време на спортуване в двора на училището и децата знаели, че момчето няма да има с какво да дойде на училище, защото родителите му няма с какво да му купят обувки. Съучениците му не намерили в селото през февруари да му купят обувки и му купили храни. Акцията им обаче се разчу и като лавина увлече в социалните мрежи хиляди. Първо се отзова собственичка на фирма за спортни стоки от Хасково с корен от село Давидково Лидия Садова, която заедно със сестра си Събка Кокалова подариха на двете деца нови спортни екипи с елечета и тениски и пратиха екипи и на родителите им. Сестрите оставили и 150 лв. при домакинката на училището да се купуват хранителни продукти и хигиенни препарати всеки петък за братчето и сестричето. Към училището и кметицата на Вълчан дол след това потекоха хиляди обаждания и дарения за Лили и Митко.

"За Лили и Митко дойдоха доста дарения. Имат вече достатъчно храни и дрехи. Поне на този етап. Те имат нужда повече от психолог и стипендии. Децата са объркани, защото родителите им са болни и доходите в семейството са ниски", казва Елка Ашикова от бюрото по труда в Баните. Тя познава живота на децата още от раждането им.

Къщата на Хайтови е в края на обезлюдяващото се село Вълчан дол. Вода и канализация до нея няма. Досега носели вода във ведра, но фирма е обещала да пусне тръби вътре. СНИМКА: Валентин Хаджиев

Преди години бащата Ангел Хайтов работел по програма за временна заетост. Получил обаче два последователни инсулта и не се е лекувал. Тогава преди три години легнал на легло. Той се оказал и със счупена става на крака. Общината и социалната служба в община Баните му били осигурили лечение и прегледи, платили и за години назад здравните му осигуровки. Те съдействали мъжът да бъде приет в болница. Били вече намерени и спонсори за операцията. Ангел влязъл в болница, но отказал да му бъде извършена интервенция през януари. Човекът обаче бил убеден от общината и близките и след Великден ще бъде настанен за лечение. От Баните се надяват да успеят да го склонят, за да стане на крака и да се грижи за себе си и семейството и така да облекчат съдбата на двете му деца. След операцията той ще може да мине ТЕЛК и да се пенсионира по болест.

Майката на децата- Надя също има здравословни проблеми и не успява адекватно да гледа децата си, но е много привързана към тях. Предишната кметица на Вълчан дол Милена Иванова успяла да й помогне, за да се пенсионира по болест и така получава доходи като инвалид в размер на 130 лв. Заедно с детските на двете деца домакинството разполага с общо 200 лв. на месец. От управата на община Баните обаче с години са отпускали на семейството еднократни помощи.

От доста време директорката на училището в Давидково Роза Кънчева и учителите събират всяка седмица пари от себе си и купуват в петък хранителни продукти за братчето и сестричето. Поели са и купоните им за храна в училището. Директорката редовно помага на Митко за уроците и домашните след училище.
Междувременно в средата на март т.г. кметът на Баните Милен Белчев поде своя кампания за събирането на средства в помощ на семейството от село Вълчан дол.

"От Камарата на строителите в област Смолян закараха още тогава хладилник, печка, пералня, чували с дрехи и обувки. Събират и пари. При затопляне на времето от Строителната камара в Смолян ще направят и цялостен ремонт на къщата им", каза Белчев. В къщата вода и канализация нямат, Надя и децата носят цял живот вода от извор наблизо за пране и готвене. Фирма от Кърджали обещала да прокара водата вътре в къщата, за да може да се използва пералнята.

Лили и Митко са единствените ученици от Вълчан дол. Пътуват всеки ден до село Давидково. СНИМКА: Валентин Хаджиев

В Давидково са уверени, че двете деца ще се справят с малко помощ. Местните обаче са притеснени, че при тези диагнози за родителите - Надя и Ангел, които се тиражират в медиите, е възможно институциите да разделят децата от тях, а това може да ги съсипе. Сега например в училището в Давидково организират екскурзия за всички ученици. Появил се спонсор, който искал да плати всичко в това число и джобните на Митко и Лили. Децата обаче отказали. Митко не искал да спи другаде, докато баща му е болен . "Разговарях с тях и се се съгласиха", каза директорката на училището в Давидково Роза Кънчева. Съучениците им са изявили желание да идат да изчистят къщата и двора на Хайтови във Вълчан дол.

Макар и с проблеми деца и родители са страшно привързани и на всички в района е ясно, че раздялата ще направи цялото семейство нещастни.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари