Какво се случва с хората, ударени от мълния?

1
Проучванията показват, че оцелелите от мълния започват да страдат от загуба на памет и хронична депресия
Проучванията показват, че оцелелите от мълния започват да страдат от загуба на памет и хронична депресия

Проучванията показват, че оцелелите от мълния започват да страдат от загуба на памет и хронична депресия

Ударите от мълния не са необичайни, но понякога мълния може да удари човек и този удар може да бъде фатален. Според учените само 10% от хората, поразени от мълния, умират. Останалите оцеляват, но това има много лоши последствия, предава Glasnews.

Ако човек бъде ударен от мълния, това електрически заредено явление изпраща милиони волта електричество през тялото. Какво се случва с тялото по време на удар и какво ще се случи с човек, оцелял след удар от мълния?

Как хората умират от мълния?

Според Мери Ан Купър от Университета на Илинойс в Чикаго, САЩ, около 90% от хората, ударени от мълния, оцеляват. В крайна сметка мощният електрически заряд преминава през тялото само за няколко секунди и това невинаги е достатъчно, за да убие човек. Но останалите 10% от хората нямат късмет и все още умират от удари на мълния.

Тези хора умират незабавно от сърдечен арест, тъй като мощният електрически заряд нарушава естествения ритъм на сърцето. Също така, такива хора имат спукани тъпанчета, дишането им е парализирано и дори при такива хора понякога косата им гори, а по кожата остават изгаряния.

Какво се случва с хората, които са оцелели, след като са били ударени от мълния?

Що се отнася до оцелелите след удар от мълния, тяхната съдба също не е за завиждане, пише Live Science. Техните нерви са увредени и често тези хора продължават да живеят с посттравматично стресово разстройство и други неврологични симптоми, подобни на тези при тежко сътресение.

Според Купър такива хора имат нарушена концентрация и често губят ориентация в пространството. Засега учените не знаят как точно светкавиците влияят на човешкия мозък. Но общоприето е, че това е следствие от разкъсване на тъканта от електрически ток.

Проучванията показват, че оцелелите от мълния започват да страдат от загуба на памет и хронична депресия. А някои от тези хора дори твърдят, че имат психически способности и могат да предсказват бъдещето. Според Купър действителните оцелели се превръщат в напълно различни хора.

Рекорд за брой удари на мълния в човек

Сега световният рекорд за брой удари от мълния на човек принадлежи на Рой Съливан, служител на националния парк Шенандоа в САЩ. Между 1942 г. и 1977 г. човекът е бил ударен от мълния 7 пъти. Дрехите и косата му се запалиха, той получи значителни изгаряния по кожата, но всеки път оцеляваше. И Съливан умира на 72-годишна възраст през 1983 г. от самоубийство. Някои учени предполагат, че суицидни тенденции се появяват при хора, които са преживели удар от мълния.

Както показват проучванията, всъщност не толкова много хора умират от директен удар на мълния. Например в Съединените щати през последните 20 години средно 55 души годишно са починали от подобно събитие. А през 2022 г. тази цифра е спаднала до 19 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари