Какво се случва с екипажа на заседналия край Камен бряг кораб?

0
9-членният екипаж на кораба е осигурен с храна и вода. Моряците могат да бъдат евакуирани само, ако пожелаят
9-членният екипаж на кораба е осигурен с храна и вода. Моряците могат да бъдат евакуирани само, ако пожелаят Снимка: БГНЕС

Вече 11-ти ден продължава кризата със заседналия край Камен бряг кораб

Въведено е частично бедствено положение за 7 дни в резервата "Яйлата". Мотивът е, че има опасност за живота на моряците, които са на бедстващия кораб, а също и от замърсяване на околната среда. Моряците все още на борда на кораба, предаде БНТ

Евакуация на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб не е започнала. Изградени са съоръжения, по които екипажът може бързо да напусне плавателния съд при необходимост.

Едното съоръжение е прокарване на спасителна мрежа от скалата към кораба, парапети от въжета и стълби. Поставена е и тринога и система от въжета - т.нар тролей, обясни Дарин Димитров - директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност", Добрич.

В община Каварна всичко, което зависи от наша страна сме го направили, осигурили сме места за настаняване, каза Елена Балтаджиева кмет на Каварна.

9-членният екипаж на кораба е осигурен с храна и вода. Моряците могат да бъдат евакуирани само, ако пожелаят.

Официалният отговор на корабособственика е, че към този момент екипажът се намира в безопасност и не е необходимо напускане на кораба, каза Румен Николов, ГД "Аварийно-спасителна дейност".

Военните също помагат с техника в спасителната операция за кораба, заяви министърът на отбраната Георги Панайотов.

С хеликоптер е направено облитане на плавателния съд, за да се реши дали корабът може да бъде разтоварен по въздух. Вариантът е отхвърлен като твърде опасен.

Издадено е разпореждане и хеликоптер на Военноморските сили е в 30 минутна готовност да направи евакуация на моряците, които са намират на борда на кораба, каза Георги Панайотов, служебен министър на отбраната.

Според директора на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност, липсата на опит и на техника не са позволили успешното разтоварване и изтегляне на кораба. При тази операция, според него, има опасност плавателният съд да се разцепи на две. Затова има план за укрепването му. Целта е да не се допусне екологична катастрофа.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари