Какво предстои след въвеждането на тол системата

0
Кога винетката става електронна
Кога винетката става електронна Видео: NOVA

В понеделник след близо 2-годишно процедурно забавяне, беше подписан договорът за тол системата по пътищата. Какво предстои след подписването на този договор?

Тол системата, която ще бъде въведена по пътищата на страната, ще обхване тежкотоварния транспорт – всички превозни средства над 3,5 тона”, обясни инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет  на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Целта е да се промени настоящия модел за финансиране на пътищата. Към настоящия момент над 2/3 от приходите се формират от леките автомобили. Това е несправедливо и неправилно”, коментира инж. Веселин Давидов.

Фокусът на тол системата ще е основно върху транзитни трасета, пътищата със свързващо транснационално значение”, уточни той. 

"Предвидено и автобусите да могат да бъдат обхванати от оборудването на тол системата. Самото тарифиране на този етап все още не е финализирано. За автобусите трябва да се вземе политическо решение - дали при тях трябва да винетния принцип или трябва да се премине към принципа на изминато разстояние т.е. тол такси", каза още инж. Давидов. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари