Какво показва долната граница на кръвното налягане?

8
Кръвното налягане е важен показател за сърдечносъдовата система. Еднакво опасно е и високото, и ниското кръвно налягане
Кръвното налягане е важен показател за сърдечносъдовата система. Еднакво опасно е и високото, и ниското кръвно налягане Снимка: БГНЕС / Архив

При измерване на кръвното налягане се вземат предвид два параметъра: горно, систолно и долно - диастолично налягане

Последният показател винаги е много по-малък и се определя при отпуснато състояние на сърдечния мускул. Знаейки какво означават стойностите на долната граница, е възможно да се установят навреме нарушенията в кръвоносната система и да се потърси медицинска помощ, съветва zdrave.to

За какво е отговорна долната граница?

Тази цифра показва доколко гъвкави са съдовете на тялото - от тях зависи тонусът на периферните артерии. За нормални се считат показателите в диапазона 60-90. Ако цифрата е по-голяма или по-малка, това е повод да се свържете със специалист, за да разберете причината за тези отклонения.

Здравето на кръвоносните съдове зависи не само от еластичността на стените им, но и от нормалното функциониране на бъбреците. В края на краищата, тонусът на кръвоносните магистрали се формира благодарение на ренина - вещество, секретирано от бъбреците. А при проблеми с този орган се стига до колебания в стойностите на долната граница. Ето защо, тези колебания често се наричат бъбречни.

Повишаване на стойностите на долната граница може да са причинени от:

- стесняване на артериите на бъбреците;
- хронична бъбречна недостатъчност;
- гломерулонефрит;
- пиелонефрит;
- излишък от натриеви или йодни съединения в организма;
- надбъбречна дисфункция;
- заболявания на щитовидната жлеза.

Но ако и двата показателя на кръвно налягане са повишени, тогава трябва да се търсят проблеми във функционирането на сърцето и кръвоносните съдове.

Понижението на диастолното налягане често се случва поради:

- дехидратация;
- туберкулоза;
- анемия;
- стрес;
- атеросклеротични съдови лезии.

Също така, ниските показатели на тонометъра често се срещат при юношите: растящият организъм не може да се справи с изпомпването на големи обеми кръв. Но в повечето случаи подрастващите израстват този проблем.

Как се проявяват ниските стойности на долната граница?

Симптомите при повишаване или понижаване на бъбречното налягане обикновено остават незабелязани. Можете да разберете за проблема само при измерване на кръвното налягане. Понякога има слабост, мушички пред очите, раздразнителност. Това състояние може да показва преумора или да е знак за понижаване на налягането.

Особено важно е да следят спадовете на налягането тези, които са преживели прединфарктни или прединсултни състояния, както и бременните жени. Промените могат да повлияят неблагоприятно върху кръвообращението на плода.

Ако показателите на кръвното налягане стабилно се различават от нормата или разликата между горния и долния показател е малка, трябва да си направите медицински изследвания. Лекарят ще разбере какви са причините за по-ниското кръвно налягане на пациента и ще назначи курс на лечение.

Кръвното налягане е важен показател за сърдечносъдовата система. Еднакво опасно е и високото, и ниското кръвно налягане. Затова е важно при появата на какъвто и да е проблем да започнете да измервате редовно кръвното си налягане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук