Какво означава да са обезпечени вземанията на кредиторите

0

Какво означава да са обезпечени вземанията на кредиторите обясни съдия Атанасова на бъдещи абитуриенти

На 17-ти януари съдия Антоанета Атанасова от гражданското отделение на Окръжен съд – Русе се срещна с дванадесетокласници от ПГИУ „Елиас Канети“ гр. Русе, пред които представи темата „Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“.

В рамките на един учебен час на достъпен за учениците език магистратът обясни какво означава едно вземане да е обезпечено, както и какво се случва, когато длъжникът не изпълнява доброволно своето задължение. С примери от дългогодишната си практика като съдия изпълнител съдия Атанасова разясни какво представляват залогът, ипотеката и поръчителството, какво означава солидарна отговорност, към кои вещи не може да се насочва принудително изпълнение, в кои случаи единственото жилище на длъжника може да бъде изнесено на публична продан, какво се случва с ипотеката при промяна на собствеността върху ипотекирания недвижим имот. Учениците научиха как се уреждат отношенията между длъжниците, когато цялото задължение е изпълнено само от единия от длъжниците и какви права има поръчителят, ако изпълни задължението на главния длъжник.

 По традиция младежите получиха Конституция на Република България и удостоверение за участието си в Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", а съдия Атанасова ги почерпи и с бонбони за имения си ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари