Какво обеща турският премиер на Борисов?

0
Бойко Борисов публикува видео от брифинга след срещата с турския му колега Бинали Йълдъръм
Бойко Борисов публикува видео от брифинга след срещата с турския му колега Бинали Йълдъръм

Министър-председателят на България Бойко Борисов публикува видео от брифинга след срещата с турския му колега Бинали Йълдъръм.

„Ще направим всичко, което е по силите и възможностите ни да намалим товара на гърба на България, свързан с бежанската криза. Съответните ни учреждения вече започнаха работа по този въпрос, надявам се, че тези усилия ще дадат резултат в кратки срокове и по този начин ще облекчим България. Това заяви пред медиите в Истанбул моят турски колега Бинали Йълдъръм, написа Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

"За мен обаче е важно общоевропейско решение и проява на истинска европейска солидарност от всички държави-членки на ЕС, в това число и Вишеградската четворка, защото за всички е ясно, че двустранните договорености няма да доведат до разрешаване на глобалния проблем. Ако ние гарантираме само границата си с Турция, кой ще гарантира гръцката, македонската граница? Надявам се реализмът да надделее над популизма. В момента Турция, в която вече има над три милиона мигранти, препятства нова двумилионна бежанска вълна от Сирия. Ние в Европа трябва да си направим ясен анализ докога Турция ще успява да ги спира, ако продължи неспазването на споразумението с ЕС за мигрантите. Разбирам, че в Европа е много удобно като политическа кауза да извадиш борбата с мигрантите, много е удобно да кажеш, че ще ги върнеш там, откъдето са дошли, но не си представям как ще започнем да приемаме на летище София десетки хиляди мигранти, които ни връщат от Европа. Нито ще приема вариант България да е буферът между Турция и Европа. Това няма да го допусна", сподели още премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари