Какво може да спъне кандидатстването за собствена фотоволтаична система?

10
Специалистите изчисляват, че при сегашните цени на електроенергията бихме спестили около 2800 лева на годишна база
Специалистите изчисляват, че при сегашните цени на електроенергията бихме спестили около 2800 лева на годишна база Видео: bTV

Специалистите изчисляват, че при сегашните цени на електроенергията бихме спестили около 2800 лева на годишна база

От началото на февруари се очаква към потребителите да тръгнат парите от Европа за изграждане на фотоволтаични системи по домовете. Какви са условията за получаване на субсидията и какво може да спъне кандидатстването?

Домакинството на Гергана Йорданова се отоплява с дърва, които годишно излизат около 1000 лева. Тя е един от кандидатите за финансиране за соларни панели.

Простата сметка показва, че без външно финансиране инвестицията не е изгодна. Те ще струват над 20 хиляди лева, а животът им е ограничен.

"Фотоволатиците имат живот 20 - 24 години. Аз направих такава сметка: ако даваш по 100 лева за ток на месец, 12 месеца в годината са 1200 лева. Умножено по 20 години, например, са 24 хиляди лева", каза Гергана Йорданова, предава bTV.

Със субсидията в размер на 15 000 лева, или 70% от общата сума, картината става различна.

Изчисленията на специалистите сочат, че при сегашните цени на електроенергията със соларни панели бихме спестили около 2800 лева на годишна база.

Важното е хората да съобразят своята конструкция на покрива, дали тя ще успее да понесе тази допълнителна тежест върху него, и ако се наложи - да направят укрепващи мероприятия. Също така е важно всяко едно домакинство си направи проект с електроинженер как ще свърже сега действащата си електросистема с новото съоръжение“, обясни Меглена Русинова, председател на БФА.

От „Активни потребители“ алармират, че при тези условия не всеки желаещ, който се отоплява неефективно, може да се възползва от субсидията, тъй като първоначално домакинствата сами ще трябва да платят изграждането им, а парите ще се възстановяват след това.

Към момента така, както са заложени условията и както е предвидено, от тази схема ще могат да се възползват по-заможните домакинства. Според нас схемата трябва да се развие така, че да има отделни условия за енергийно бедни домакинства“, заяви Богомил Николов.

Ако семейството на Гергана бъде одобрено, ще трябва да извади и разрешително от местната Община, а за да не бъде неефективна инвестицията, тя трябва да бъде придружена и със система за съхранение на енергията за дни, в които е облачно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    Joujou
    До БМДТ. Един месец според теб 3 дни ли има?!?
  • 0
    13
    БМДТ
    Напраааво ми скрихте шапката. 2800 лева спестени на година. Да Ви имам и експертите. Цената на дневната енергия е 0,24лв. 2800/0,24=11666kWh. Това са 1 000 kWh на месец, или 330 kWh на ден средни. Ако приемем, че ефективното слънце е около 10 - 11 часа на ден(средно), това прави 30 kWh за 1 час. При 240 V, токът е 125 А. Как ще го издържи инсталацията??? И това всеки ден, всеки час. С какви уреди ще се изразходват тези киловати? Или си сменяйте "експертите", или се отнасяйте малко по - критично към казаното от тях.
  • 3
    12
    Пак аз
    Всъщност като чета коментарите, тука всички са много компетентни
  • 5
    11
    Дървени философи
    Патило, по некомпетентно мнение не бях чувал. Такива философи като тебе под път и над път, затова сме на тоя хал
  • 1
    10
    Препатил
    Ако чака да се топли на панели - ще си загине от студ и сто пъти ще се прокълне! Няма по сигурно от евтин ток от атомната и дръвцата под ръка - питайте патИло! Панелите могат да облекчат сметките за ток донякъде през лятото, но ако е дъждовно или облачно - ток няма и тогава! Подобни инвестиции са нерентабилни! Единствено могат да се използват като патерица при кратки аварийни ситуации - колкото да ти поддържат хладилниците и осветлението (ако има батерии и нощем). По-използваеми и полезни са слънчевите колекторни тръбни бойлери за топла вода и то гравитачните с външен бойлер. Там поне три дни ти запазва топлата вода и при облачно време, без помпа и ток са и са добро решение за пестене на енергия. Фотоволтаикът при облачно, мъгливо, снежно време не работи, а у нас 9 месеца е така. Ако е облачно и лятото - файда никаква!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари