Какво крие АПИ?

0
Агенция "Пътна инфраструктура" очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория
Агенция "Пътна инфраструктура" очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория Снимка: БГНЕС

"Агенция "Пътна инфраструктура" очевидно не желае да бъде извършена независима проверка на българските пътища от независима европейска лаборатория".

Това заяви на пресконференция в централата на партията водачът на листата на БСП за предстоящите избори Елена Йончева. "Нашият въпрос е - какво крие АПИ?", попита тя.

Йончева обясни, че още на 18.12.2018 г. левицата е поискала такова разрешение от АПИ да се направи проверка на основните магистрали и пътища, строени и ремонтирани през последните 5 години, защото такъв е периодът на устойчивост. По думите й става въпрос за магистралите "Тракия", "Хемус", "Струма", "Марица", пътят Видин-Кулата и Околовръстния път.

Тя допълни, че на 15.03.2019 г. е внесено и второ писмо, в което е поискана независима проверка на конкретни 46 точки.

"Поискахме и цялата техническа документация, свързана с тези точки. Отново нямахме отговор", коментира тя. По думите й на 18.04.2019 г. е внесено трето писмо, но АПИ очевидно не желае да бъде извършена независима техническа експертиза в европейска лицензирана лаборатория. "Нашият въпрос е- какво крие АПИ?", попита тя.

Елена Йончева обясни, че още през януари месец са представени документи и са внесени в прокуратурата. Тя поясни, че от документите се вижда, че община Своге е поискала от АПИ проверка и ремонт на опасния участък, където са загинали 20 души.

"Ние представихме този документ в прокуратурата. "Още тогава казахме, че износващият пласт в този участък е с подменено съдържание", заяви тя и поясни, че част от твърдите частици са били заменени с варовик. Водачът на листата на левицата обясни, че това на практика намалява себестойността на изразходваните материали, което от своя страна намалява сцеплението на пътя.

"Ние считаме, че една независима проверка в европейска лаборатория би била от полза както за българските граждани, така и за самите строители", заяви тя.

Йончева коментира, че днес строителите, по мнение на експерти, връщат около 40% от стойността на самия път към политиците, които ни управляват, за сметка на качеството на пътищата и за сметка на нашето здраве и нашия живот.

"Смятам че една независима проверка е изключително важна, защото тя ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления със здравето и живота на българите", заключи Елена Йончева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари