Какво да правим при запотени фарове

0
В кои случаи фаровете трябва да бъдат сменени с нови
В кои случаи фаровете трябва да бъдат сменени с нови

Запотените фарове, поради кондензиралата влага във вътрешността на осветителното тяло, будят асоциации за стар и "уморен от каране" автомобил. Само че този феномен може да бъде наблюдаван и при съвсем нови коли.

Най-важното, което трябва да знаем за проблема и кога фаровете се налага да бъдат сменени - предлагаме ви материал по темата от Auto Bild България.

Противно на всеобщото схващане, фаровете не са херметически затворени. Всеки от тях разчита на вентилация през отвори - за да има циркулация на въздуха вътре в осветителното тяло. Това е необходимо, тъй като халогенните и ксеноновите лампи генерират много топлина, която трябва да бъде отведена максимално ефективно. За съжаление, влага във фара може да се появи именно през тези вентилационни отвори.

Лещата от поликарбонат обикновено е разположена на контактната точка между топлия въздух във вътрешността на рефлектора и обикновено по-студения отвън. Ако въздухът вътре във фара има влажност от около 50% и температура 20 градуса, падането на външната температура до 9 градуса е достатъчно за образуването на конденз.

"Това е съвсем естествено. В повечето случаи кондензът изчезва само след няколко километра шофиране, след като въздухът, циркулиращ в осветителното тяло, премахне влагата. Фаровете, произведени от световно признати компании, са конструирани с идеята за ефективна вентилация и бързо "изчистване" на конденза", казва Моника Кравчук от Valeo.

Ефектът е ясно видим при напускане на автомивка през лятото - тогава обикновено се появява конденз, нищо, че външната температура е висока.

В такива случаи обаче говорим за лека кондензация - обикновено тя се появява до ръба на лещата, и тя трябва да бъде разграничавана от влагата вътре в рефлектора или застоялата вода.

Когато ситуацията е от втория тип, задължително проверете дали капачето, което се сваля за смяна на лампата, е поставено правилно. Ако установите, че е така, вероятно корпусът на фара или лещата е разрушен - подобни проблеми се наблюдават често след некачествен ремонт на ударен автомобил.

Според експерта единственият изход в този случай е смяната на фара с нов - защото нямало ефективен метод, чрез който рефлекторът да бъде подсушен и "запечатан", както трябва. Естествено, още по-добре е да бъде сменен не само един, но и двата фара, за да няма разлика в осветяването отляво и отдясно.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари