Какво да правим при съмнение за коронавирус

3
Първите симптоми при Ковид-19 са висока температура, главоболие, болки в мускулите и суха кашлица. Ако до седмица заразеният не потърси лекарска помощ, състоянието му може да се влоши и да се наложи да бъде приет в болница
Първите симптоми при Ковид-19 са висока температура, главоболие, болки в мускулите и суха кашлица. Ако до седмица заразеният не потърси лекарска помощ, състоянието му може да се влоши и да се наложи да бъде приет в болница Видео: TV+

При съмнение за коронавирус пациентите трябва първо да се свържат с личните си лекари по телефона. Именно те ще им обяснят какви действия да предпиремат оттук нататък. Специалистите съветват при задух и учестено дишане задължително да потърсим лекарска помощ

Не се чувстваме добре, имаме температура – дали това е вирус, грип или пък коронавирус? Това е въпросът, който все по-често си задаваме с настъпването на есента и вирусните инфекции. Затова специалистите съветват първо да ги търсим по телефона и да бъде проведена дистанционна терапия, уточнява TV+

Гергана Николова, семеен лекар: “Ако преценим, че има нужда от провеждане на ПСР тест, за момента нямаме възможност ние да го назначаваме дистанционно. Пациентът трябва да отиде и да си направи тест. Наистина е много трудно в момента с извършване на лабораторното изследване, защото са много малко възможностите това да стане безплатно и обикновено се налага пациентите да си плащат изследването.”

Първите симптоми при Ковид-19 са висока температура, главоболие, болки в мускулите и суха кашлица. Ако до седмица заразеният не потърси лекарска помощ, състоянието му може да се влоши и да се наложи да бъде приет в болница.

Д-р Гергана Николова посочи, че е желателно хората да имат ежедневна връзка с лекаря си. А тези, които нямат такъв, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция на своето населено място: “Тогава, когато преценим, че пациентът има нужда да бъде изведен от дома, за да се направи изследване или да се осъществи хоспитализация, екипът на бърза помощ, който идва вкъщи е екипиран. Може да направи проверка на кислородната консумация, да направи едно изследване, с което да установи нуждата от хоспитализация.”

Към кои симптоми да подхождаме с особено внимание, обяснява д-р Станимир Хасърджиев, председател на Конфедерация за защита на здравето. Ако състоянието ни се влошава извън работното време на джипито или той не ни отговаря по телефона, пациентът трябва да потърси спешния кабинет, с който работи неговия личен лекар.

“Особено важни са задухът, учестеното дишане, т.е. човек трябва да може да си измери или близък до него трябва да изброи колко пъти в минута диша един човек."

Той обясни, че няма нужда при всяко кашляне да се притесняваме. Защото лечебните заведения са препълнени, а инфекцията тепърва започва.

“Не е нужно хората, които просто са вдигнали температура паникьосани да ходят. По-опасно е да отидеш, да се качиш на градския транспорт и да се завлечеш до там, защото ако недай си Боже имаш Ковид, можеш да заразиш 100 други души.”

Лекарите апелират за отговорно отношение както към собственото здраве, така и към всички останали.

Гергана Николова, семеен лекар: “В този кабинет може да има бременни, може да има малки деца за профилактика, може да има хроници, диабетици, хора с инфаркти и инсулти, които в този момент стават контактни на това заболяване, а за тях то е високо рисково.”

“Най-лошото е, че нашата здравна система не успя да се подготви за тези 6 месеца. Не ги използвахме рационално. На практика няма никаква разлика от преди 6 месеца и до ден днешен. Може би разликата е в това, че поне има ръкавици.”

По думите на д-р Хасърджиев при нас нямаше първа вълна, а единични случаи. И допълни, че истинската Ковид вълна започва сега.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари