Какво да правим, когато детето остане у дома за дистанционно обучение?

0
Опитайте се да избягате от рутината, защото тя убива креативността, съветват експерти по детско развитие
Опитайте се да избягате от рутината, защото тя убива креативността, съветват експерти по детско развитие

През последната година онлайн обучението се превърна в част от ежедневието ни. Това донесе редица предизвикателства за родителите и ни постави в съвсем нова ситуация, за която със сигурност не бяхме подготвени. Ето няколко съвета как да се справим с нея от експерта Невена Басарова от „Първа детска академия за добри обноски“. Тя е лектор на различни бизнес и мотивационни форуми, като TED, поясняват noviteroditeli.bg. Първата си книга „Детска академия за добри обноски“ (изд. „Софтпрес“) публикува миналата година, а съвсем наскоро излезе и нейното продължение „Упражнения по етикет“.

1. Създайте си график и го спазвайте. Той трябва да се приближава максимално много до обичайното ежедневие

Не допускайте приравняването на дистанционното обучение с разрешително за „нищоправене“ и период за мързелуване. Това ще се превърне в навик, а навикът - в начин на мислене, който ще доведе до липса на цели, стремеж към сбъдване на мечти и развитие.

Нека детето продължи да става достатъчно рано, за да има време да направи сутрешния си тоалет и да закуси преди училище, а не „да се явява в клас“ по пижама. Настоявайте да спазва и междучасията. Планирайте времето за писане на домашни, почивка, забавления и дори семейната вечеря.

2. Провокирайте творческите заложби на детето

Децата също се поддават на влизането в рутина. А рутината убива креативността. Как да я разчупите? Задавайте въпроси, които го карат да прави избори за неща, за които не би се замислило. Помогнете му да прецизира желанията си за свободното време. Подскажете му алтернативи на „първия избор“ - игра на топка на двора, урок по пиано, китара или рисуване онлайн.

3. Не забравяйте физическата активност

Един от големите проблеми с изолацията е липсата на физическа активност, която освен рискове за здравето, ни подтиска и на емоционално ниво. Използвайте желанието на децата за електронни игри и участвайте в някоя видеоигра, свързана с танци. Направете си семеен турнир пред телевизора - в нашия дом това е едно от любимите занимания. Забавляваме се страхотно, дори бебето участва, а и прекарваме пълноценно време заедно.

4. Дайте му отговорности

Включете детето в ежедневните домакински задачи - да помага с подреждането, прибирането на дрехите или да отговаря за слагането на масата и измислянето на седмичното меню. Ако имате домашен любимец - включете и грижи за него.

5. Не забравяйте да общувате и с други хора

Потърсете приятелско семейство, с което можете да общувате безопасно. Това е важно за всички, не само за децата. Социалните умения, като всички останали, е важно да се упражняват и развиват.

Всички тези занимания ще помогнат на детето ви, а и на вас самите, да запазите ритъма и структурата на ежедневието си възможно най-близо до нормалното. Нека децата не остават с впечатление, че светът е капитулирал и това ги освобождава от отговорности и задължения. Направете си „списък с желанията“ и „списък със задачите“. Така детето ви ще има ясна представа за разликата между онова, което ни се иска, и онова, което реално е нужно да направим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари