Какви са цените на основните продукти в Европа?

1
Сравнение на потребителската кошница у нас и в другите европейски държави
Сравнение на потребителската кошница у нас и в другите европейски държави Снимка: iStock

Сравнение на потребителската кошница у нас и в другите европейски държави

Цени на храните в България и по света продължават да поскъпват. За кои продукти даваме най-много пари. Ще направим сравнение между европейската и българската потребителска кошница.

В Германия една от водещите медии преди дни публикува текст за цените на хранителните продукти, като определя ежедневното пазаруване понякога като „лукс“, предава bTV.

Представа кои храни са поскъпнали най-сериозно в Европейския съюз можем да добием от последните данни на Евростат за юли тази година. Статистическите данни представят средното поскъпване на хранителните продукти в 27-те страни членки.

Според нея най-много са поскъпнали: олио – с 22%, масло – 21%, пилешко месо – 17%, прясно мляко – 15%, яйца – 14. Най-малко са нараснали цените на зеленчуците – с по-малко от 2%.

За Германия само преди няколко дни излезе статистиката за август. Инфлацията при хранителните продукти вече е нараснала с почти 17%. Най-сериозно е поскъпнало олиото – с 44%. Популярна марка в началото на година струваше 2,29 евро, сега е 3,99 евро. Цената на млечните продукти и яйцата се е увеличила средно с 27%, на месо и месни продукти - с 19%, хляб и пшенични продукти - със 17%.

В страната вече дори се появиха и жестове на солидарност към нуждаещите се - фермери оставят яйца на улицата за хората с най-ниски доходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари