Какви са рисковете за здравето при употреба на енергийни напитки и вейпове?

0
Лекари от болница „Пирогов“ предупреждават за опасни състояния
Лекари от болница „Пирогов“ предупреждават за опасни състояния Видео: NOVA

Лекари от болница „Пирогов“ предупреждават за опасни състояния

Екип от специалисти в най-голямата спешна болница в страната „Пирогов“ са направили проучване за скритите рискове от популярните напитки с енергизиращо и тонизиращо действие. Повод за това са спешни състояния при здрави пациенти. Какви са резултатите от проучването вижте в „Пулс“ по NOVA NEWS.

Всички знаем как една газиран с приятен вкус и аромат може да те разсъни и освежи. Оказва се, обаче, че консумацията на такива напитки може да крие неподозирани рискове. За да разберат защо млади и здрави хора попадат в спешните кабинети с оплакания от стягане в гърдите, силно завишен пулс, главоболие и гадене се заема екип от млади специалисти в „Пирогов“.

Педиатърът д-р Теа Александрова каза, че голям процент от децата консумират енергийни напитки, които са вредни за тях. Тя посочи, че те се консумират пред родителите, което показва липса на информация. Децата споделят, че това, което ги привлича е вкусът. По нейни думи един от най-сериозните скрити рискове е кофеиновата интоксикация. Тя може да бъде разпозната по следните симптоми: треперене, болки в гърдите, изпотяване, главоболие.

Д-р Снежина Лазова, пулмолог и педиатър, обясни, че сред симптомите често се среща и загуба на концентрация, тревожност и дори депресивни състояния.

Д-р Александрова посочи, че енергийните напитки съдържат 14 супени лъжици захар, което може да доведе и до много вредни ефекти при дългосрочна употреба.

Д-р Лазова посочи, че комбинацията от алкохол, лекарства и вейп устройства, психотропни вещества и енергийни напитки може да доведе до тежки реакции и животозастрашаващи ситуации. Енергийните напитки могат да бъдат опасни за хора със сърдечно заболяване, предупреди тя. Лекарят посочи, че комбинацията от физическа активност и енергийна напитка също може да бъде изключително опасна за здравето.

Д-р Лазарова поясни, че употребата на енергийни напитки сред възрастните също е висока. Тя разказа повече за кофениовата зависимост.

Не само прекаляването с енергийни напитки крие рискове за здравето.

Д-р Лазова посочи, че рехидратиращите напитки често се използват, но те съдържат голямо количество захар, което е източник на голямо количество калории. Тя допълни, че изкуствените подсладители също крият рискове за здравето.

Лекарят каза, че субстанциите, които се вдишват с вейповете са вредни за здравето и може да повлияе на белия дроб и сърдечно-съдовата система

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Червен Социалистически Бик
    С тези напитки, 4 години онождах подчинените. Докато кравата ми не ме фана с друга юница. Сега съм с юницата, ама много косми има горе и долу. Къдрави косми. Всяка вечер паса долу космите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари