Каква зима идва?

0
Първият сняг се очаква да падне в ниските части на Южна България
Първият сняг се очаква да падне в ниските части на Южна България Видео: bTV

Предстоящата зима ще бъде по-мека от обичайното, като термометрите ще отчитат до 2 градуса над стандартните за този период от годината температури, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

Изпратихме септември с над 2 градуса над нормалната за месеца температура, октомври също. А ноември го започваме ужасно ударно, в момента аномалията е между 8 и 12 градуса над нормата”, отбеляза той.

По думите му, очаква ни хубаво време в следващите дни, като в края на следващата седмица температурите ще се понижат до нормата. Тогава било възможно и да падне първият сняг в по-ниските части на страната.

Цялата зима ще бъде сравнително по-топла, 1-2 градуса е съществена разлика в температурите“, допълни проф. Рачев.

Според неговата прогноза около 15-16 ноември се очаква промяна на времето. „На юг от България ще има циклон, а на север-североизток-антициклон. И на контактната зона ще се създадат условия за валежи. Ако пък температурите на въздуха, който ще дойде от североизток, са по-ниски и на снеговалеж, каза проф. Рачев, който уточни, че това може да означават първи снеговалежи в по-ниската част на Южна България, особено в Родопите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари