Каква е разликата между работник и служител?

3
Равнопоставени ли са пред закона?
Равнопоставени ли са пред закона?

Каква е разликата между работник и служител?

Публикуваме коментар по темата на д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право, споделен в mywork.bg:

"И двете понятията „работник“ или „служител“ означават правоспособно физическо лице,което отдава под наем като предоставя за временно ползване в процеса на труда работната си сила – своята способност към умствен и физически труд на друго лице – работодател, срещу заплащане.

Работникът, като страна в трудовото отношение, предоставя предимно физически труд, а служителят – предимно интелектуален. Законът ги употребява като алтернативни понятия, за да подчертае предимственото използване на физически и умствен труд, но не ги противопоставя, а ги равнопоставя. В трудовото правоотношение с тях не са свързани различни, а едни и същи правни последици. Това е и защото нито една физическа работа не е мислима без разход на умствен труд и обратното.

Работникът обикновено се използва за позоваване на работник, който работи в строителството, или някой, който върши тежък труд, за разлика от някои, които работят в корпоративния свят. Човек, който работи в корпоративния свят, обикновено се нарича служителСлужителят винаги ще работи за работодател, т.е. под някой. Това обикновено е компанията, която наема лицето.

Примери:

Работници – заети в производствения сектор на икономиката и ангажирани с физически труд. Те включват както традиционните професии от “работническата класа”, така и шофьорите, и строителите, шлосери и пр. Работниците най-често получават заплати на база частична ставка. За работника мястото на работа е например машинен инструмент, строителна площадка, работилница и др. Може да се каже, че работниците създават истински продукт, който може да се брои и измерва с физически средства.

Служители – заети в такива сегменти от икономиката като публична администрация (длъжностни лица, висш мениджмънт), индустрия (дизайнери, инженери, среден персонал), образование (учители, преподаватели, докторанти), услуги (мениджър, IT специалист), търговия. Тази социална група е свързана общи черти като необходимостта от специализирано (най-често висше) образование, отсъствието на големи натоварвания, необходимостта от използване на творчески подход при решаване на задачите. За служителите мястото на работа е най-често кабинет в офиса. Там те създават интелектуален продукт"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Някой
    Служителят създава бъркотии на работника!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари