Какъв е истинският брой на загиналите при украинската атака в Макеевка?

1
Русия призна за 89 жертви, Украйна твърди, че са 400
Русия призна за 89 жертви, Украйна твърди, че са 400

Русия призна за 89 жертви, Украйна твърди, че са 400

Нова година e - един от най-обичаните празници в Русия. Участващите във войната на президента Владимир Путин срещу Украйна – стотици от тях мобилизирани само преди месеци – са настанени в импровизирана казарма - професионално училище в окупирания град Макеевка в района на Донецк, предава Джил Дохърти, CNN, цитирана от NOVA. В съседство има голям склад за боеприпаси.

На войниците им липсват съпругите им, семействата им, затова включват мобилните си телефони и се обаждат у дома. Внезапно ракети HIMARS, сателитно насочвани прецизни оръжия, които Съединените щати доставиха на Украйна, удрят училището, почти напълно го унищожават и запалват склада с боеприпаси.

Това, поне официално, е начинът, по който руската армия обяснява най-смъртоносната атака срещу руските сили в Украйна от началото на войната през февруари 2022 г. Министерството на отбраната обвини самите войски, твърдейки, че „основната причина“ за атаката е използването на мобилни телефони „противно на забраната“. На руските войски е забранено да използват лични мобилни телефони на бойното поле, тъй като техните сигнали са геолокирани, което може да насочи към мястото на руските сили.

Но това обяснение и подробностите за атаката, които изплуваха на повърхността, разпалиха необичайна публична национална игра на обвинения сред руснаците. Започна се с броя на загиналите. Руското Министерство на отбраната първоначално съобщи, че са убити 63-ма войници, след което увеличи този брой до 89. Украйна твърди, че са били приблизително 400.

Но дори руски провоенни блогъри, все по-влиятелен елемент в начина, по който руските цивилни получават информация за това какво наистина се случва в Украйна, отхвърли официалната цифра, като изчисли, че стотици войници са загинали. Истинският брой все още не е известен.

Един от тези блогъри - Семьон Пегов, който пише в „War Gonzo“ и наскоро беше награден с медал от Владимир Путин, също отхвърли твърдението на военните за мобилните телефони, наричайки го „отявлен опит за обвинение“. „Сива зона“, друг блогър, нарече обяснението за мобилните телефони „99% лъжа“, опит за избягване на отговорност. Той каза, че това е по-вероятно провал на разузнаването.

Руските законодатели се включиха, като поискаха разследване кой точно е наредил толкова много войници да бъдат временно настанени в една незащитена сграда. Сергей Миронов, виден политик и партиен лидер, каза, че трябва да има „лична наказателна отговорност“ за всеки офицер или друг военен, който е взел това решение. И като намекна, че военните са имали небрежен подход към войната, той предупреди: „Време е да осъзнаем, че няма да е същото, както беше преди“. „Това е битка за бъдещето на Русия“, допълни Миронов. „Трябва да я спечелим!“

Коментарите на Миронов опънаха нервите на мнозина. Твърдолинейните политици като него смятат, че септемврийската „частична мобилизация“ на резервисти от Путин, събрала 300 000 души, не е успяла да стигне достатъчно далеч. Тези политици искат пълна мобилизация, която да постави цялата страна на бойна нога. И искат отмъщение на Украйна.

Никой досега обаче – поне публично – не обвинява Владимир Путин за смъртта на войниците. Маргарита Симонян, главен редактор на държавната международна мрежа RT и редовен участник в местни руски телевизионни токшоута, каза, че се надява „отговорните служители да бъдат подведени под отговорност“ и имената им да бъдат съобщени. Но тя също намекна, че атаката може да подхрани общественото недоволство: „Крайно време е да разберем, че безнаказаността не води до социална хармония. Безнаказаността води до повече престъпления и, като следствие, обществено недоволство.”

Много от войниците, загинали в Макеевка, идват от Самара - град на река Волга в Югозападна Русия, а семействата на убитите скърбят за близките си, носейки червени карамфили на рядката публична панихида, докато свещеници отслужват молитва, а хор пее литургията за младите мъже, които наскоро са били изпратени на фронта. Признанието на Министерството на отбраната, че значителен брой мобилизирани войници са загинали при атаката, както и откритият дебат сред военните блогъри, са признаци, че Кремъл приема атаката в Макеевка много сериозно. В края на краищата, правителството на Путин разполага със средствата да спре отразяването на събития, които не иска обществеността да знае.

Дори в тази „отворена“ дискусия няколко коментатори допуснаха възможността „информатори“ да са предупредили врага - теория на конспирацията, която руските държавни пропагандни медии често насърчават. А след това следва обичайното оплакване, което се появява след почти всяка трагедия в Русия: виновна е „небрежност“. Но пръстът на вината засега е насочен само към военните лидери, не по-високо. Президентът Путин не е направил публичен коментар за атаката в Макеевка, което е сериозна индикация, че той възнамерява да стои възможно най-далеч от очевиден провал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари