Как в болница „Света Анна“ се грижат за болните от COVID-19

1
Кадри от отделението, в което лекуват болни от коронавирус
Кадри от отделението, в което лекуват болни от коронавирус Видео: bTV

Болница „Света Анна“ в София е сред тези, в които се лекуват най-тежките случаи на COVID-19 у нас. Там лекарите спасиха, но и загубиха животи.

В най-лошия случай пациентите със заболяването стигат до Реанимация, където екипите се грижат за тях денонощно. Достъпът до тези отделения е изключително строг. Ексклузивен разказ отвътре на репортера на bTV Теодора Трифонова и оператора Николай Кънчев.

Специален шлем, очила, маска и защитен костюм. Така изглеждат медиците в Реанимацията. Oбличането отнема 15 минути, събличането двойно повече. Правят го на всяко влизане и излизане в 12-часовата си смяна.

"Не може да се влиза и излиза безконтролно, не е редно, защото утре ще останем без екипи", обясни д-р Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Света Анна".

Екипът на медията влиза заедно с медиците.

Това са специални ботуши, които трябва да сложим, задължително преди да влезем в отделението. На финала слагаме предпазно облекло, идеята е да сме максимално защитени, влизайки в Реанимацията.

Влизаме с всички предпазни средства.

"ЗОНАТА" - така лекарите са нарекли Интензивното отделение от началото на заразата. Разказват, че вътре правилата вече са различни.

Работи се трудно. Ние сме с намалена видимост, видяхте, шапката, маската, те са запотени, трудно се виждат нашите пациенти, трудно се настройват апаратите“, каза д-р Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Света Анна".

Влиза се през едно място и се излиза през друго, за да няма смесване на потоците.

Намираме се в Реанимацията, това е най-близката, безопасна точка за екипа ни, където можем да застанем. Вижда се медицинската сестра, която е неотлъчно до пациентите и се грижи за тях. Болните от COVID-19 са поставени на апаратна вентилация.

Сред пациентите е 75-годишна жена, чийто син, също с коронавирус, губи битката за живота си преди няколко дни.

Опитваме се да я отвикваме от апаратната вентилация. Снощи имаше висока температура, сърцето излезе извън ритъм. Вкарахме го в ритъм. Крачка напред, две назад е при нея. Ние просто до този момент, не сме се срещали с такова нещо“, заяви д-р Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Света Анна".

В отделението са излекувани 4 пациенти с коронавирус, нито един от тях не е бил на апаратна вентилация.

– Чувствате ли се безсилен?

– На този етап да, защото няма нищо типично от това, което досега сме правили преди това. Отвикването от апаратна вентилация е много трудно, защото успеваемостта е почти нулева, обясни д-р Александър Станоевски, лекар в Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Света Анна".

Това не е това заболяване, което е обикновеният грип. Това не уврежда белия дроб по начин, който увреждат другите вируси, това не е типичният ARDS с увеличение на белодробната вода", допълни д-р Димитър Николаков.

Не се страхуват, не се чувстват и герои.

"Имам една малка дъщеря на 3 години, която не съм виждал може би месец, и ми липсва. Повече се страхувам за близките си", заяви д-р Александър Станоевски.

– Какво искате да кажете на хората, които ще ви гледат?

– Ще се справим. Просто трябва дисциплина. Ние в момента имаме място, но нали никой не иска да запълним всички места и да включим всички апарати", коментира д-р Димитър Николаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари