Как цветът на 2023-та се превърна в преживяване за един милион долара?

1

Става въпрос за продукция на Artechouse Studio, което направи мултисензорна изложба, посветена на пурпура

Цветът на годината на Pantone за 2023 Viva Magenta неслучайно звучи като заглавие на музикален хит. Той ви кара да празнувате живота, казва Лори Пресман, вицепрезидент на Pantone Color Institute, цитиран от Profit.bg.

Съобщението за тазгодишния избор на Pantone вече се отразява на кампаниите на редица брандове. Motorola пуска телефон, а марката Cariuma шест стила маратонки в магента. Hydrow представи фитнес уред в подобен цвят.

Най-голямата активация обаче дойде от Artechouse Studio, превърнало пурпурния цвят в мултисензорна изложба на площ над 900 кв.м и два етажа в рамките на Art Basel в Маями Бийч.

Продукцията на стойност 1 милион долара включва технологии за потапяне във виртуални светове и предлага преживявания, които помагат на посетителите да изследват собствените си чувства и емоции, свързани с магента, разказва Fast Company. В рамките на изложбата има няколко зони, сред които стая, в която дизайнерите представят символите на пурпурния цвят в серия от LED анимации.

„Когато мислим за един цвят, ние мислим за определени текстури, звуци, градиенти, както и за емоциите, които той може да предизвика“, казва Сандро Кереселидзе от Artechouse Studio. “Искаме да разширим възприятията на хората за цвета и да ги накараме да го изследват без ограничения”, допълва Тати Пастухова, другата част от дуото Artechouse.

Pantone прекарва повече от шест месеца в проучване на следващия цвят на годината, разглеждайки широк диапазон сектори - от мода през козметика до домашен интериор. За Лори Пресман това не е просто прогнозиране на тенденции. По думите ѝ става въпрос и за “точната социална температура”. „Преди три години това нямаше как да е правилният цвят. Виждате обаче как избухва сега, защото такова е настроението“, казва вицепрезидентът на Pantone Color Institute.

Компанията стартира концепцията, че един цвят може да улови духа на времето през 1999 г. и оттогава безброй марки се възползват от нея всяка година.

От самото начало импулсът на програмата “Цвят на годината” е „да ангажира хората в разговор около цвета“, разказва Пресман, чиято магистърска степен по психология ѝ помага да разбира емоциите, които един цвят може да предизвика.

По същество изборът на цвят на годината помага на Pantone да надскочи образа си на “компания за цветови стандарти“, казва още Пресман, но и да изгражда партньорства с все повече брандове. Сред първите колаборации е тази с козметичния гигант Sephora, който през 2012 г. пусна линия от продукти в „Tangerine Tango“ и беше домакин на поп ъп събитие в Meatpacking District в Манхатън. „В САЩ това определено беше началото на нещо“, разказва Пресман и добавя, че вижда програмата за цвят на годината не като явен маркетингов инструмент, който води до незабавни печалби за Pantone, а повече като индиректна кампания за разпознаване на марката.

В същото време Pantone се превърна в жертва на собствения си успех. Вече толкова много други марки претендират за свой собствен цвят на годината, водени от жаждата за налагане на доходоносни тенденции, което размива оригиналната идея на компанията за един цвят като мощно отражение на времето.

Една завладяваща изложба обаче може да помогне за изместването на фокуса от консуматорството към преживяванията.

Още през 2020 г. Artechouse организира изложба, озаглавена Submerge, вдъхновена от класическото синьо на Pantone. След това идва завладяващо събитие, посветено на цветовата комбинация на Pantone за 2021 г. Illuminating + Ultimate Gray, както и активацията около Very Peri през 2022 г. Нито едно от тях обаче не е отворено за широк кръг от потребители. Submerge трае едва две седмици, а другите две събития са запазени само за журналисти и инфлуенсъри.

Тазгодишната изложба в Маями Бийч, която ще продължи до пролетта на 2023 г. преди да отпътува за Ню Йорк и Вашингтон, е първият официален резултат от партньорството на Pantone с Artechouse и реален преход към икономиката на преживяването.

Урокът на Pantone е, че всички идеи, продукти или услуги трябва да се възползват от нововъзникващите технологии, за да ангажират по много по-смислен и истински потапящ начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари