Как ще се източва здравната каса: Диагностика на хепатит се увеличава от 10 на 1700 лв.

2
Експертите са против връщането на старите критерии, защото ограничават достъпа на пациентите до лечение на фона на драстично намаляване на лекуваните
Експертите са против връщането на старите критерии, защото ограничават достъпа на пациентите до лечение на фона на драстично намаляване на лекуваните

По искане на лекари здравната каса обмисля да загърби постиженията на модерната медицина и да върне дългата, опасна, болезнена и скъпа процедура по диагностициране на Хепатит C в България, въпреки че от години има много по-евтин и бърз начин, който не включва взимане на проба от черния дроб на пациента

 А мотивацията за това решение не само не е съобразена със световната практика и научни достижения, а изглежда е просто финансова, пише Капитал 

Хепатит C e сред болестите, които вече се лекуват успешно и окончателно само с хапчета. В България това лечение се прилага от четири години насам. То отнема два или три месеца, след него заболяването не рецедивира.

За да получат хапчетата обаче доскоро пациентите трябваше да лежат в болница, да преминават опасни и болезнени процедури по биопсия на черния дроб, вместо да започнат лечение само с резултати от кръвни изследвания или специфично ехографско изследване на черния дроб, което се нарича еластография, както се прави навсякъде в Европа и по света и то от години.

След множество съдебни дела и писма до институциите, пациентските организации извоюваха лечението от началото на тази година и в България да се разрешава само с кръвни изследвания или ехографско изследване на черния дроб и без пролежаване в болница.

В момента обаче по предложение на гастроентеролози, здравната каса планира да предложи на надзорния съвет кръвното изследване, което струва 10 лв. , както и изписването на лечение без престой в болница за изследвания изобщо да отпаднат и да се върне изписването след биопсия, тъй като не всички болници имат еластограф. Това изследване се плаща по клинична пътека и струва 1700 лева. Това съобщи пред "Капитал" Силвана Лесидренска, председател на сдружението "ХепАктив". Пациентската организация смята да си търси правата в съда, ако критериите за отпускане на лечение отново върнат опасните и болезнени процедури и пролежаването в болница от пациенти с намален имунитет и то по време на коронакриза.

Оказва се, че лекарите са разделени за критериите и противниците на връщането на биопсията не са били уведомени, че се готвят промени и даже не е ясно кой ги е предложил.

От здравната каса казаха пред "Капитал", че новите критерии са изготвени "на базата на постъпили писма с предложения на експерти по гастроентерология и промените са отразени след проведени обстойни обсъждания с външните експерти на НЗОК по гастроентерология/детска гастроентерология." В случай като този институцията явно се съобразява с мнението на лекарите и въвежда нови правила. Проблемът е, че мнението видно не е продиктувано от световни критерии, а от липсата на достатъчно пациенти в клиниките. Гастроентерологичните пътеки отнемат едва малко над 7% от общите плащания на НЗОК за болнична помощ и този дял намалява от миналата година.

От хепатит С с новите терапии до момента са излекувани 1418 пациента през 2017 г., 1218 души през 2018 г., през 2019 г. са излекувани 828-ма, а от началото на тази година - 288 души. Повечето от тях преди това са преживели болезнени процедури на биопсия на черния им дроб, за да получат хапчето.

Как се диагностицира

За да получат достъп до хапчетата, чиято доза е еднаква, независимо от степента на увреждане на черния дроб, пациентите трябва да преминат дълги, опасни и болезнени процедури по биопсия на черния дроб. Това става след престой от четири дни в болница и изследване, за което здравната каса заплаща 1700 лв., припомня Лесидренска. Тя допълва, че в цял свят лекарите ползват за установяване на фазата на развитие на хепатит С кръвните изследвания и еластографията и това са препоръки на европейските и американските дружества по хепатология още от 2017-2018 г.

След множество протести на пациентските организации през септември 2019 г. здравната каса промени изискванията за лечение и даде възможност на лекарите да избират да научат състоянието на пациента или чрез биопсия, или чрез обикновени чрез ехографско изображение.

От началото на годината режимът беше облекчен още повече, тъй като и в България установяването на заболяването и започването на лечение можеше да се разреши само с кръвни изследвания и с амбулаторен лист, издаден от гастроентеролог в извънболничната помощ.

Няколко крачки назад

Сега, обаче, по предложение на гастроентеролози, възможностите пациентите да се лекуват само с ехографско и кръвно изследване и без болка отново ще бъдат премахнати.

"Само през предните две години 90% от лекуваните само през предходните две години е била направена биопсия, което означава, че НЗОК е платила общо за биопсии и пролежаване в болница 2.5 млн. лв. Сега ще бъдат премахнати кръвните биомаркери, които струват на касата 10 лв., еластографията, която пациентите плащат за 180-200 лв. и не се плаща от НЗОК, за да остане чернодробната биопсия, която струва 1700 лв. Така здравната каса отново ще плаща за ненужни хоспитализации и изследвания, а пациентите ще трябва да лежат в болница за биопсия и изследвания по четири дни и то във времето на коронакриза и със снижен и без това имунитет", казва Лесидренска.

Тя допълва, че причините пациентите да не могат да разчитат на еластографията са две - първата е, че изискванията за апаратурата са такива, че се покриват само от няколко световноизвестни фирми и болниците, които нямат на разположение 100 хил. евро, трябва да правят биопсии. Прагът от 200 лв. пък спира част от пациентите да си платят изследването и те директно отиват в болницата за биопсия.

Лесидренска казва още, че поради липсата на скрининг и забавянето на въвеждането на национална програма за превенция и лечение на хепапит, броят на лекуваните пациенти е намалял драстично през последните години и няма как предложения за връщане на най-скъпия метод да бъдат направени с мотив, че спестяват пари на касата или че става дума за световни препоръки.

"В гайдлайните няма изобщо и дума за биопсия и се насърчава използването на евтини кръвни биомаркери за установяване увреждането на черния дроб", отбелязва тя.

В случая с кръвните изследвания има и малка война между лекарите в коя лаборатория да бъдат правени, защото част от лабораториите притежават специални сертификати по ISO или акредитация.

Накрая се получава така, че има много случаи лекарските комисии да не отпускат лечение на пациентите, изследвани не с точния вид еластограф или в "правилната" лаборатория и те биват връщани.

Специалистите не знаят чия е идеята

Оказва се, че проф. д-р Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и завеждащ отделение "Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация" към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", който е и участник в седемчленния експертен съвет към НЗОК, изобщо не е бил уведомен за промяната и е получил решението за промяна на критериите във финален вариант.

"При взимането на тези решения моето мнение беше категорично игнорирано. Освен това трима от моите колеги от съвета научиха от мен, че предстоят промени. Кой е взел тези решения, кой ги е писал, кой ги внася, нямам никаква информация - казаха ми да се обръщам към колегите си", разказва проф. Антонов. Той отбелязва, че в професионален план е против връщането на старите критерии, защото ограничават достъпа на пациентите до лечение на фона на драстично намаляване на лекуваните.

"По мое предложение бяха приети евтини и достъпни критерии, сега всичко това е изтрито, няма никакви следи от него и трябва да връщаме пациентите в болниците, вместо да откриваме нови болни и да ги лекуваме. По критериите на Световната здравна организация, за да елиминираме хепапит С до 2030 г. трябва да лекуваме минимум 5000 пациента. С тези темпове ще изкореним заболяването в България след един век", смята проф. Антонов.

В разработената, но неутвърдена програма, беше записано, че трябва да се изследват за носителство всички пълнолетни граждани, защото вирусът се е разпространявал при хирургически операции, кръвопреливане и от нестерилизирани инструменти при стоматолозите и в козметичните салони години наред, а протичането на болестта е безсимптомно.

Проф. Антонов допълва, че заради промяната в критериите четири големи университетски болници, между които и неговата, трябва спешно да си закупят нови еластографи, за да не правят биопсия на пациентите.

"Благодарни сме на ръководствата, че проявяват разбиране да направят това икономически неизгодно вложение в полза на пациентите и то във времена на коронакриза и недостатъчно средства в болниците. Не бива да превръщаме тази терапия в елитарна", казва проф. Антонов.

Какво се променя

Според финанлните предложения на здравната каса отпада възможността да се започне лечение без клинична епикриза, тоест без пролежаване в болница. От НЗОК отбелязват, че необходимите изследвания за точна диагностика няма да се заплащат в извънболничната помощ, тъй като "в експертните центрове е налице оборудване и квалификация за прецизно еластографско изследване".

Здравната каса няма и да изисква задължителна акредитация за вирусологични изследвания по ISO, тъй като такава акредитация са имали само две лаборатории. Ако се правят кръвни изследвания, лабораториите трябва да бъдат сертифицирани и да имат външен контрол на качеството, добавят от НЗОК.

От институцията отбелязват още, че броят на пациентите с чернодробна биопсия е намалял леко от септември миналата година. От началото на годината до първи септември са направени 1478 биопсии, а оттогава до 1 юли - 1180.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари