Как ще изглежда следващото правителство

0
Според последните проучвания най-вероятно ще е без ГЕРБ и ДПС, но и с минимална роля на БСП
Според последните проучвания най-вероятно ще е без ГЕРБ и ДПС, но и с минимална роля на БСП Снимка: БГНЕС / Архив

В сряда беше крайният срок, в който партиите и коалициите, желаещи да се явят на парламентарните избори на 14 ноември, можеха да подадат документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК). Това направиха 22 партии и 7 коалиции

 Всички те ще опитат да влязат в 47-то Народно събрание. Според социологическите проучвания от месец септември, с реален шанс да попаднат в парламента са между шест и осем политически сили, пише Полина Паунова в Свободна Европа. 

Три агенции - Алфа рисърч, Галъп Интернешънъл и Тренд, прогнозират, че сигурни участници в следващото Народното събрание са ГЕРБ, “Има такъв народ”, “Демократична България”, БСП, ДПС и “Продължаваме промяната” на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. С реален шанс да влезе в парламента, с подкрепа около бариерата от 4%, е “Изправи се.БГ! Ние идваме” (ИБГНИ).

Какво ще е мнозинството този път

Според последните социологически данни на “Галъп Интернешънъл”, публикувани в сряда, първата политическа сила е ГЕРБ, а веднага след нея на второ място излиза новият проект “Продължаваме промяната”. Разликата между двете е 6%, а същинската предизборна кампания дори не е започнала.

На този фон утвърдилите се вече като протестни формации “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” продължават да декларират, че усилията им ще са насочени към изолация на ГЕРБ и ДПС.

Макар и с по-малка прогнозна подкрепа спрямо предишните избори представителите на “Има такъв народ” също казват, че ще работят за мнозинство без ДПС и партията на бившия премиер Бойко Борисов. В същото време БСП смятат, че “и в следващия парламент” без тях няма да може да се състави правителство.

Преведено от "политически език", това означава мнозинство без ГЕРБ и ДПС, но и с минимална роля на БСП.

На фона на данните за възход на проекта на Кирил Петков и Асен Василев, още преди началото на официалната предизборна кампания се налага изводът, че т.нар. мнозинство на промяната може да вземе аритметично превъзходство в 47-то Народно събрание. Преведено от "политически език", това означава мнозинство без ГЕРБ и ДПС, но и без централна роля за БСП.

Свободна Европа разговаря с представители на основните партии и коалиции. Зададохме им въпросите дали ще променят нещо в поведението и посланията си и с кого и как ще работят за съставяне на следващо управление на страната.

Дори и да спечелят изборите, ГЕРБ най-вероятно ще останат в изолация. Нежелан партньор от останалите играчи на политическия терен е и Движението за права и свободи.

На плоскостта на възможните коалиции обаче се забелязва една промяна. Ако в предишните две предизборни кампании, партиите на протеста пакетираха ГЕРБ, ДПС и БСП като нежелани партньори, то сега вече определят само ГЕРБ и ДПС като партии, които трябва да останат извън властта. Бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев също са склонни на взаимодействие със социалистите.

Каква е алтернативната оферта на ДПС...

Усетили тази посока на развитие, от Движението за права и свободи опитват да променят публичния разказ за съставянето на правителство след изборите. От партията смятат, че за да има промяна и следващият парламент да стигне до съставяне на кабинет, не трябва да се говори за партии на протеста и партии на статуквото, а за “реформаторско мнозинство”.

Преди седмица пред Нова телевизия заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев прогнозира, че и в 47-то Народно събрание т.нар. партии на протеста отново няма да имат нужните гласове, за да управляват. По думите му с повече от 121 гласа в парламента ще бъде сборът между депутатите на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Потърсен от Свободна Европа, за да изясни позицията си, той коментира, че ДПС не е водило разговори с никого.

“Пред Нова телевизия казах това, защото ние смятаме, че трябва да престанат спекулациите с партии на протеста и партии на статуквото”, каза Цонев.

Той твърди, че за да се излезе от сегашната патова ситуация, която доведе до трети избори в рамките на година, разговорите за съставяне на редовно управление трябва да се водят на друг принцип.

Партиите в следващия парламент трябва да седнат и да набележат темите, които са приоритетни. Т.е. единствената разделителна линия трябва да бъде съгласието за реформи. Така ще се оформят естествени партньорства”, каза заместник-председателят на ДПС.

Според движението след 14 ноември разговорът в парламента трябва да премине през три стъпки: първата, да бъдат набелязани темите за реформи, едва после да се говори за правителство между партиите, постигнали съгласие и накрая да бъдат уточнени хората.

... и защо никой не я приема

Предложението на ДПС обаче не се приема засега от никого. “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” определят отстраняването на ДПС и ГЕРБ от властта като фундаментален въпрос.

“Има такъв народ” (ИТН) твърдят, че не са променили отношението си към движението. От ГЕРБ казват, че “няма да взаимодействат с движението или БСП”, а социалистите декларират, че няма да разговарят с Борисов и ДПС.

Нагласата на “Продължаваме промяната” е, че не бива да се действа преднамерено, но за да има какъвто и да е разговор с ДПС и ГЕРБ, двете партии трябва да признаят грешките си, но и да изкупят вината си.

“Това става със съдействието им [на ДПС и ГЕРБ] за съдебна реформа, отстраняване на главния прокурор, минаване на техните хора през съдебната система, за да си понесат отговорността", обясни пред Свободна Европа бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков.

"Само с едно "извинявайте" ДПС и ГЕРБ няма да станат годен партньор", каза още той.

По думите на съпредседателя на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов пък “ясното отношение към ГЕРБ и ДПС като носители на корупционната формула в България” е ключово. По думите му ДБ ще търси партньорите си сред тези, които имат ясна позиция към партията на Борисов и Движението за права и свободи.

На тази позиция е и Мая Манолова (ИБГНИ). “Колкото и да се опитват да се представят като реформатори сега от ДПС, хората ясно знаят за какво става дума. Ние не сме си променили мнението нито към ДПС, нито към ГЕРБ. Те трябва да са извън властта”, каза съпредседателката на ИБГНИ.

“121 депутати на почтеността”

Манолова смята, че най-чистият вариант за съставяне на следващо управление е “подписване на предизборно споразумение с “Продължаваме промяната” (ПП) и “Демократична България”.

“Добре беше да се явим с общи листи, но като не стана това - и ясни ангажименти, разписани преди изборите също е вариант”, каза тя.

За ясни ангажименти, които да предшестват коалиционно споразумение, говори и Кирил Петков (ПП).

“Вярваме, че ние, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме” ще имаме 121 депутати на почтеността. И вярваме, че ще управляваме заедно. Затова в бъдещите дни ще обсъдим подписване на съвсем конкретни ангажименти за бъдеща коалиция”, обясни намеренията си Петков.

“Ще говорим в конкретика, а не общи приказки”, каза той.

От “Продължаваме промяната” заговориха за подписване на партньорско споразумение с ДБ и ИБГНИ след като отказаха предложението на “Демократична България” за общо явяване на изборите.

Нагласите на ДБ също са в посока на споразумение. “Трябва да се формира мнозинство, структурирано на база подробно коалиционно споразумение, което да гарантира връщането към демократичния модел. Ангажиментите трябва да са много конкретни и ясно разписани, защото авторитаризмът и концентрацията на власт само в едни ръце са ключът към корупцията”, каза Христо Иванов.

А какво става с "Има такъв народ"

В тази ситуация изглежда, че “Продължаваме промяната” (ПП) се очертава като проектът, който ще замени “Има такъв народ” на Слави Трифонов като основен играч, който ще води преговорите в следващия парламент.

Според последното проучване на “Галъп Интернешънъл” ИТН към момента е четвърта политическа сила след ГЕРБ, ПП и БСП. Тепърва ще стане ясно дали спадащата подкрепа и негативният опит от 46-то Народно събрание са омекотили позицията на партията. Ясно е обаче, че хората на Слави Трифонов опитват да изглеждат далеч по-кооперативни от преди два месеца, когато настояваха да излъчат правителство сами, въпреки че имаха само със 65 депутати.

“Готови сме да говорим открито с всички партии и да си сътрудничим за съставяне на правителство. Продължаваме да смятаме за невъзможни партньори само ДПС и ГЕРБ”, каза пред Свободна Европа заместник-председателката на партията Виктория Василева.

Тя уточни, че потенциалните партньори на ИТН са “партиите на промяната” и допълни:

“В “Има такъв народ” не сме злопаметни. Няма да се вторачваме в миналото и случилото се в 46-я парламент”.

По думите на Василева ИТН ще настоява всички преговори да се водят “публично”. А под публично партията разбира участниците в разговорите предварително да заявяват с какви нагласи и искания влизат в тях.

ИТН трябва да решат дали ще застанат на страната на промяната или статуквото. 

Към момента “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме” казват, че гледат на “Има такъв народ” все още като на партньор.

“ИТН са възможен партньор. Те сами ще решат дали да застанат на страната на промяната или статуквото”, каза Мая Манолова.

“Надявам се, че с появата на Кирил и Асен, т.е. с появата на още една формация, която е на страната на промяната, колегите от “Има такъв народ” да разберат, че политика не се прави нито на инат, нито с високомерие”, допълни тя.

Пред Свободна Европа Кирил Петков каза, че той и колегите му не възнамеряват да подписват споразумение за коалиция с никой извън ДБ и ИБГНИ.

“След изборите обаче сме отворени към ИТН. Отворени сме и към БСП. Но с тези две партии ще водим разговори след като видим резултатите от изборите”, каза той.

Как БСП тихо се превърна във възможен партньор

Наред с Кирил Петков, и Мая Манолова (ИБГНИ) не изключва разговори с БСП. А още в рамките на 46-я парламент различни представители на “Демократична България” заявиха, че не биха подкрепили правителство с мандатоносител БСП, но нямат пречка да подкрепят кабинет заедно с левицата.

В публичните си изяви в последните седмици Христо Иванов пък определя като носители на корупционния модел само ГЕРБ и ДПС, без да споменава БСП както преди.

В тази ситуация социалистите изглеждат уверени в ролята си в бъдещия парламент. В сряда лидерката на партията Корнелия Нинова каза, че би си сътрудничила и с Кирил Петков и Асен Василев.

Нейният заместник Кристиан Вигенин каза пред Свободна Европа, че в поведението на БСП няма промяна.

“Ще търсим взаимодействие с всички без ДПС и ГЕРБ след изборите. Целта ни е на база предизборните ангажименти на партиите да успеем да съставим правителство”, обясни той.

А пред журналисти в сряда Нинова изрази убедеността си, че без левицата няма как да се състави правителство в рамките на 47-то Народно събрание.

В тази ситуация най-лаконични остават представителите на ГЕРБ, въпреки че според прогнозите партията ще е първа на вота на 14 ноември. Заместник-председателят на партията Томислав Дончев каза пред Свободна Европа, че е твърде рано да се говори какво ще се случи в следващия парламент.

“Всичко зависи от политическата химия. А в политическата химия влиза всичко - начинът на мислене на партиите, поведението им, коалиционните валентности”, заяви той. И допълни, че ГЕРБ няма да взаимодейства нито с БСП, нито с ДПС в следващия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари