Как се претакат държавни милиони през частни джобове

0
Милиони левове, които преминават от джоб в джоб на свързани фирми
Милиони левове, които преминават от джоб в джоб на свързани фирми Снимка: ММС / архив

Спортното министерство е отпуснало двойно повече пари за подпомагане на ски състезанията в Банско, в сравнение с предните години

След по-малко от две седмици Банско отново ще е домакин на състезание от най-високия ранг в алпийските ски - за Световната купа. На 27 и 28 февруари там трябва да се състоят два гигантски слалома за мъже. В добавка градът получи от FIS (международната ски федерация) правото да организира и световното първенство за юноши и девойки (супер-Г, гигантски слалом и слалом), което ще започне ден по-късно и ще продължи до 10 март.

Домакинствата са престижни, особено това за Световната купа (СК), за която пиринският курорт вече изглежда абониран. Както е абониран и за държавна помощ при организирането ѝ. Става въпрос за милиони левове, които преминават от джоб в джоб на свързани фирми, пише вестник СЕГА.

През годините БФСки неизменно получава помощ от спортното министерство (ММС) за организацията на стартовете за СК. Парите обикновено се дават от бюджетното перо за подпомагане на домакинства на международни състезания, за което ММС отделя средно по 5 млн. годишно и ги отпуска на различни федерации. За ските от тези пари винаги има около 1 млн. лв. (Справка: 990 000 за СК по ски през 2017 г.; 900 000 за СК по сноуборд през 2018 г.; 1 млн. през 2019 г., 1.2 млн. през 2019 г.).

Понякога сумата за БФСки обаче не фигурира в официалната справка на ММС за подпомогнати състезания, а се оказва, че е дадена по друга схема. Така стана през 2019-а, когато за отпуснатите държавни 1 млн. лв. се разбра чак когато ведомството на министър Красен Кралев разпространи прессъобщение за това как той е открил състезанията за СК в Банско и се похвали, че "държавата подпомогна провеждането на Световната купа с 1 млн. лв."

Тези дни ММС благоволи за първи път да качи на сайта си официалната разбивка на сумите, които ще отпусне за различни домакинства. И за 2021 г. в справката пари за Световната купа в Банско липсват. Вписани са 400 000 лв. за световното по ски за юноши и девойки.

Но пък в държавната документация има достатъчно добри следи за това колко в действителност ще даде ММС на БФСки, както и за това как тя ще разпредели след това порциите. А за тези държавни порции, оказва се, има поне двойно повече от официално даваните досега по 1 млн. лв.

Тази година БФСки пак е обявила обществени поръчки с пряко договаряне за изпълнение на различни дейности покрай домакинствата в Банско. И в проектодоговорите към тях е записано, че въпросните дейности ще се финансират от ММС по договори № 36-00-1173/10.11.2020 г. и 36-00-1172/10.11.2020 г. с федерацията по ски. В електронния регистър на Агенцията за обществени поръчки (АОП) се вижда, че общата сума е 1 968 388 лв. с ДДС.

Още по-любопитно е къде ще отидат тези държавни пари

Лъвският пай се полага на "Юлен" АД - фирмата концесионер на ски зоната над Банско. Тя ще вземе общо 1 155 963,30 лв. без ДДС (1 387 155.96 с ДДС), за да даде под наем Писта 6 ("Тодорка") и Писта 9 ("Алберто Томба") за стартовете на мъжете от СК и на юношите и девойките на световното.

Интересно е, че в регистъра на обществените поръчки на БФСки за първи път се появява такава за наем на писти, но пък за впечатляваща сума. Поръчката е публикувана на 3 февруари като "Договаряне без предварително обявление", защото състезанията ще са в Банско и "възлагането на обществената поръчка на друго лице би довело до нарушаване на изключителни права, придобити по силата на административен акт, а именно договор за концесия над ски съоръженията на територията на гр. Банско, сключен между Министерството на околната среда и водите и "Юлен" АД".

Освен това Възложителят (БФСки) "не поставя изисквания към годност (правоспособност) за упражняване на професионална дейност (...), към икономическо и финансово състояние (...), към технически и професионални способности" на Изпълнителя ("Юлен").

Прогнозната стойност на поръчката, определена от БФСки, е точно споменатата по-горе - 1 155 963,30 без ДДС, и "Юлен" предлага също толкова при формалното заседание на 5-членната комисия на федерацията, която разглежда офертата. Разбивката е: за наем на писти за СК - 913 761.50 лв. с ДДС, а за юношеския шампионат - 472 394.50 лв. с ДДС, като съоръженията да са на разположение (очевидно и за тренировки на скиорите) на БФСки още преди първите състезания - от 13 февруари до 10 март.

Следващият по величина харч на федерацията за състезанията е за "Наем на времеизмервателна техника и радиоцентър заедно с всички съпътстващи дейности по изграждане на трасе, осигуряване на интерфейс, радиостанции, ретранслатори, поддръжка и пр.", а също за "Наем на специализиран софтуер по правилата на FIS за акредитация и информационна система за резултати, обработка и пренос на данни, вкл. осигуряване на система за акредитация по правилата на FIS и на информационна система и достъп на журналистите до публичната информация на състезанието, осигуряване на система за пренос на данни по оптика и непрекъсваемо токово захранване и пр.".

За целта БФСки обявява пряко договаряне с прогнозна стойност 394 800 лв. без ДДС. Участвали са 3 фирми, но победителят е традиционен: "Инфоспорт" ООД, дало по-ниска оферта - точно прогнозираните 394 800 лв. (473 760 с ДДС), спрямо тези на "ТМ Студио" и "ДиНетуърк". "Инфоспорт" неизменно печели поръчките на БФСки за подобна дейност и в предишните 3 години, а според договорите, публикувани на сайта на АОП, парите винаги са идвали от ММС.

БФСки е обявила и още едно пряко договаряне (прогнозна стойност 90 000 лв. без ДДС) - за осигуряване на отопляеми шатри и палатки за скиори, треньори и длъжностни лица. За втора поредна година такава поръчка печели "Глобал РТС" ООД, която предлага по-малко - 89 560 лв. (107 472 лв. с ДДС), от конкурентите "Райс енд Фууд" и "Тодак".

Общата сума по трите обществени поръчки на БФСки е 1 968 388 лв. с ДДС, които ще покрие спортното министерство. Разбира се, не е изключено ММС да е поело и други разходи за подпомагане на федерацията с президент Цеко Минев, но само за тези се откриват документи.

И като споменаваме Цеко Минев...

"Всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен" - за Цеко Минев става въпрос". Това обяви през февруари 2018 г. премиерът Бойко Борисов в тв интервю. Минев е един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка, която пък през годините финансира с кредити изграждането на ски зоната над Банско.

Документално той няма общо с "Юлен", а до изявлението на Борисов дружеството номинално принадлежеше на кипърския гражданин Георгиус Георгиу. Няколко месеца по-късно петкратният носител на СК по ски Марк Жирардели изненадващо обяви, че той е мажоритарен собственик на "Юлен", а с Цеко Минев го свързвали две общи хобита - удоволствието от ските и любовта към природата и планината.

Но и преди анонса на австрийския скиор, и сега, управител на "Юлен" е Мая Христоскова, която поема ръководството през 2014 г. Според разследване на вестник "Капитал" тя е сестра на съпругата на Цеко Минев - Радка Минева, която пък е член на Надзорния съвет на ПИБ.

Да обобщим: В осакатения заради пандемията зимен сезон концесионерът на ски зоната над Банско (свързван с Цеко Минев) ще получи от федерацията по ски (с президент Цеко Минев) 1 387 155.96 лв. държавни пари (отпуснати от ММС) за наем на две от пистите, по които и без това заради COVID ограниченията не гъмжи от скиори.

С това съвпаденията не свършват. И спечелилият поръчката за времеизмерване не е случаен играч. "Инфоспорт" е лицензираният времеизмервач към БФСки и федерацията по биатлон и, както пише на сайта на фирмата, "е дългогодишен партньор на БФСки при организиране на стартовете от Световните купи по ски в България." И още - "Инфоспорт" поддържа системата за ски карти в Банско.

Управител на фирмата е Стоян Атанасов, а на адреса по регистрация - ул. "Любен Каравелов" №4 в София, са седалищата на още три дружества - "Пирин-Турист" ООД, "Ски Инженеринг" ООД и "Интер-спорт Банско" ООД.

Управителката на "Юлен" Мая Христоскова е съдружник и управител в "Интер-спорт Банско". Друг от Съвета на директорите на "Юлен" - Димитър Чобанов, е управител на "Пирин-Турист". В "Пирин-Турист" пък дял от 44.56% притежава "Либеро" ЕАД, което на свой ред държи и 50% от "Инфоспорт".

След всичко това не е чудно, че БФСки с охота се кандидатира всяка година за домакинства на стартове за Световната купа, след като държавата на практика поема разходите по тях.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари