Как се отразяват на организма две лъжици зехтин на гладно

0
Той е отлично средство за профилактика на куп заболявания
Той е отлично средство за профилактика на куп заболявания

Той е отлично средство за профилактика на куп заболявания

Зехтинът е известен с редицата си полезни качества, противовъзпалителните, антиоксидантните си свойства и ползите, които носи консумацията му, поради което домакините, загрижени за здравето на семейството си, често заменят олиото в салатите със зехтин. Зехтинът обаче може да бъде далеч по-полезен за организма ви. Приеман на гладно като лекарство, той е отлично средство за профилактика на куп заболявания.

Какви са ползите от приема на зехтин на гладно?

В родината на зехтина много хора пият всяка сутрин четвърт чаша зехтин, за да се възползват от противовъзпалителните му свойства. Те вярват, че зехтинът помага за детоксикация на организма, както и за контрол на теглото. Какво сочат фактите и изследванията по темата и полезен ли е приемът на зехтин на гладно?

1. Проучванията сочат, че малко хора успяват да си набавят необходимите полиненаситени мастни киселини и мононенаситени мастни киселини с храната, дори да се стремят към пълноценно хранене. Зехтинът е изключително богат на тях и приемът на само 2 лъжици зехтин дневно осигурява необходимото количество за организма ви. В случая няма значение дали е на гладно или е със салатата. Тези мастни киселини са ценни за здравето на сърдечно-съдовата система и редуцират честотата на сърдечните проблеми. Ако си създадете навик да започвате деня с пиене на зехтин, ще ви е по-лесно да си ги набавяте, отколкото да разчитате, че ще хапнете салата, подправена със зехтин, отбелязва Actualno.

Със салатата няма да съумеете да поемете 2 лъжици зехтин, откъдето идва и разликата – че е по-полезно пиенето му, но това е защото сте сигурни, че сте приели зехтина, а не защото приемът на ценната течност със салата има по-малко полза за здравето. Приемайте зехтин на гладно и ще усетите как здравето на сърцето ви се подобрява. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) твърди, че замяната на мазнини и масла с по-високо съдържание на наситени мазнини със зехтин може да намали риска от сърдечни заболявания. Проучванията по темата за връзката между приема на зехтин и сърдечното здраве продължават, тъй като резултатите от изследванията към момента са повече от обнадеждаващи.

2. Изследванията показват, че приемът на зехтин на гладно влияе благотворно върху функционирането на стомаха и червата, улеснява изхождането и се справя ефективно със запека. Ако имате проблеми с това, зехтинът сутрин може да замести разхлабващите средства, като за разлика от тях не е химия, а има и други ползи за здравето.

3. Приемът на зехтин на гладно помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и избягване на резките колебания в нея. Това е полезно не само като профилактика на диабета, но и за контрол на теглото и загуба на излишните килограми, които са свързани с висок риск от развитие на редица заболявания.

4. Приемът на зехтин на гладно се препоръчва и на дамите в напреднала възраст, които имат намалена костна плътност или са в риск от развитие на остеопороза. Изследванията сочат, че приемът на 20 мл. зехтин на ден води до значително по-висока костна плътност в сравнение с по-ниската консумация.

5. Зехтинът е познато противовъзпалително средство, което може да се използва и за намаляване на болезнени усещания. Не е случайно че хора, страдащи от възпалени венци и проблеми с устната кухина, жабурят зехтин. Той наистина облекчава болката и ограничава възпалението.

Какво да имате предвид, ако решите да изпробвате какво ще се случи с организма ви при ежедневен прием на 2 супени лъжци зехтин на гладно

  • Макар да са малцина, има хора, които са алергични към зехтин. Ако имате съмнение, не консумирайте. В редки случаи алергичните прояви може да са тежки и животозастрашаващи.
  • Ако имате проблем с килограмите и стартирате прием на зехтин на гладно, ограничете друго хранене, заместете го само със салата или откажете десерта. Зехтинът съдържа много калории, а ако приемате повече калории, отколкото изразходвате, ще напълнеете. За да не се случи това, следва да ограничите друго похапване, да се лишите от десерт или за пропуснете закуската, за да не увеличите приеманите дневно калории и да не се сдобиете със заоблености около талията си.

*Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    милена
    Само глътка зехтин да се погълне и се усеща на гърлото как му е гадно и трябва да се пие вода, защото не се трае така! Така, че не знам как две лъжици със зехтин ще се пият..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари