Как са се събирали пари за благотворителност преди 100 години в Русе?

2
Русчуклии осигурявали безплатни ученически трапезарии, приюти за сираци, стопански училища, грижели се за бедни, безпризорни и осиротели при бежанските вълни деца
Русчуклии осигурявали безплатни ученически трапезарии, приюти за сираци, стопански училища, грижели се за бедни, безпризорни и осиротели при бежанските вълни деца Снимка: БНТ, стоп кадър

Чували ли сте за детски летни колонии и за здравно-съвещателни станции?

Оказва се, че това са само част от инициативите, с които някогашните русенци са правили добри дела преди близо век, припомня БНТ. 

В началото на миналия век една от най-големите благотворителни организации в Русе е местния клон на Съюза за закрила на децата. Със средства на дарители и отпуснати от общината суми се откриват безплатни ученически трапезарии и строят се приюти за сираци, стопански училища. Усилията ѝ са насочени да се полагат грижи за бедни, безпризорни и осиротели при бежанските вълни деца.

По инициатива на лекари в Русе са открити няколко здравно-съвещателни станции, които са първообраз на сегашните училища за родители.

Добротворците отпреди век са грижили не само за децата, сираците и младите майки.

За да се осигури издръжката на тези благотворителни инициативи, по-заможните русенци са дарявали част от спестяванията си. В полза на децата са оставяни дори къщи и сгради, които са превръщани впоследствие в трапезарии и домове за сираци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари