Как Русе осъмна като „пристанище Разград запад“

2
Преди 36 години русенци се събудиха като жители на област Разград
Преди 36 години русенци се събудиха като жители на област Разград

Преди 36 години русенци се събудиха като жители на област Разград

На днешния ден преди 36 години русенци се събудиха като жители на област Разград. Както горчиво се шегуваха зевзеците, на 28 август 1987 г. Русе, осъмна като „пристанище Разград запад“.

Тогава, в духа на т.нар. Юлска концепция, с Указ 2704 на Държавния съвет, одобрен от политбюро на ЦК на БКП, влезе в сила новото териториално деление на страната и градът с 23-вековна история, административен център от римско време, четвърти (тогава) по големина град в България, стана вилает на Разград.

Подобна бе участта на старопрестолния Велико Търново, който стана подведомствен на Ловеч, а мощните по това време Видин, Плевен и Стара Загора – бяха подчинени съответно на Монтана, Ловеч и Хасково.

Критериите, по които са били определени новите областни центрове и до ден днешен остават неясни. Като една от основните причини за новото административно делене тогава се посочва, че над 3/4 от финансовите потоци, насочени към 28-те окръга на страната, се усвояват от окръжните центрове, а този модел на разпределение на ресурсите в страната задълбочава и изостря противоречията между центъра и периферията.

Според други – надделели са местническите чувства на част от тогавашния партиен елит. Специално за Разградска област се говори, че е надделяло становището на родения в Лозница Пенчо Кубадински.

Според трети, „реформата“ е била опит на Тодор Живков „безкръвно“ да се освободи от някои местни партийни феодали.

Противопоставянето на разполагащите със значителен икономически, административен и кадрови потенциал утвърдени центрове (над 80 на сто от ръководния състав на новоизградените областни, партийни и държавни структури пътуваха от Русе до Разград и обратно) на новоизлюпените такива, включи в битката и населението. Хората от новите областни центрове се почувстваха ощастливени, тези от загубилите статута – унизени. Защото нищо особено не се бе променило – старите поделения на ведомствата си останаха в старите окръзи, само губернаторските местоседалища се промениха. И цялата местническа па́ра под налягане отиде в свирката на административното псевдопреустройство.

През 1990 г. Разградска област е преименувана на Русенска област, а седалището е преместено в гр. Русе. Административната карта на България в този си вид съществува до 1998 год., когато правителството на Иван Костов възстановява броя на старите окръзи, вече под името „области”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    5
    гпст-
    скоро ще осъмне като Видим 2 безлюдно
  • -4
    4
    русенец
    Не ви ли омръзна да се занимавате с тъпотии?Има толкова важни и съществени теми, а вие се занимавате с глупости!
  • 12
    3
    ха ха ха
    А Щръклево си е още вилает на Иваново . Но все още доста хора незнаят що за мошенничества , далавери и долни подбуди доведоха до това . И кои са инициаторите.
  • 22
    2
    Пенчо Рашев
    Най-мрачния ден за Русе! Червената върхушка на ЦК на БКП с Пенчо Кубадински превърна Малката Виена в пристанище на Долината на дълбоките гащи. Срам и позор.
  • 35
    1
    Все е същото.
    Сега пък депутати, които нямат нищо общо с Русе - от Разград, Дулово, Шумен и т.н., са от квота на град Русе и се мотаят в парламента. И русенци трябва да очакват от тях, които са от Долината на Дълбоките гащи да мислят за града ни ли!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари