Как ни мамят с гурбет в Германия

4
НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия
НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия

НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия

Българка, заминала на гурбет в Германия, получи неизплатените си възнаграждения благодарение на съвместните действия на Главна инспекция по труда (ГИТ) и Берлинския консултативен център “Миграция и достоен труд” (BEMA), съобщиха от инспекцията по труда.

Жената попаднала на обява в интернет, която гласяла, че се търсят медицински сестри за работа в клиники и старчески домове в Германия.

Тя осъществила контакт с немската фирма, пуснала обявата, уточнили се и оттам те ѝ изпратили договор, който за нейна изненада бил на испански език.

Жената споделя, че това я озадачило и предизвикало обаждането ѝ до фирмата. Те и гарантирали, че тя ще бъде осигурявана, както здравно, така и социално, каквито са и правата на всеки работник в Германия независимо дали е гражданин на държавата или чужденец.

Тя подписала и заминала да работи там. След изтичането на договора ѝ се прибрала в края на април 2020 г. обратно в България. Чакала изработената си заплата до края на месеца, както е по договор, но превод по сметката ѝ нямало.

Поради тази причина тя се свързала с фирмата, откъдето първо казали, че тя не е работила за тях. В отговор на това тя обяснила, че разполага с всички документи, които гарантират, че тя е била назначена при тях.

Вследствие на това от фирмата се поправили и се съгласили с твърдението на жената, че тя всъщност е била служител. Обяснили й, че парите и се бавят, защото немските работодатели не са предоставили заплатите, съответно те не са изплатени на нито един от служителите. Тя преценила да се обади в две от местата, където е упражнявала професията си на медицинска сестра, оттам отговорът бил, че заплатите са преведени на всички служители.

Нашенката продължила да звъни на фирмата през месеците май и юни, откъдето най-накрая я блокирали. Решила да се обади и на управителката на фирмата, но в момента, в който тя разбрала кой и се обажда и за какво, затворила телефона и блокирала разтревожената ни сънародничка.

Това накарало жената да се обърне към ГИТ, които от своя страна осъществили контакт с Берлинския консултативен център “Миграция и достоен труд” (BEMA). Благодарение на съвместната им работа българката споделя, че в крайна сметка е успяла да получи изработената си заплата.

Историята на българката, заминала на гурбет в Германия, провокирала създаването на видео, чиято цел е да популяризира ползите от осъщественото сътрудничество между двете организации в рамките на трансграничния проект „Еврокомандироване“ (EURODETACHEMENT).

Клипът е разработен от BEMA, ведно с брошурата „НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия”, казват още от РИТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари