Как мафиоти овладяха българската граница?

2
Развитието на бизнеса на Красимир Каменов – Къро и Размиг Чакърян не е спирало нито за ден
Развитието на бизнеса на Красимир Каменов – Къро и Размиг Чакърян не е спирало нито за ден Видео: Euronews Bulgaria

Развитието на бизнеса на Красимир Каменов – Къро и Размиг Чакърян не е спирало нито за ден

Имената на издирваните от години за различни престъпления бизнесмени от прехода - Христофорос Аманатидис – Таки и Красимир Каменов – Къро нашумяха отново в медиите през последните седмици.

Красимир Каменов и Христофорос Аманатидис - Таки официално се споменават още през 2003 г. в доклада на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Двамата са посочени като сподвижници на сочения за наркобос от близкото минало Методи Методиев - Мето Илиянски - една от най- емблематичните фигури на групировката ВИС. Неговата съдба вече 20 години остава мистерия, след като изчезва безследно в същата 2003-та година, информира Euronews Bulgaria.

За няколко години имената на Къро, както и на бизнесмена Размиг Чакърян бяха в сянка. Развитието на бизнеса им обаче не е спирало нито за ден. Освен със заведения, зеленчуковата борса, най-натоварените паркинги в цялата страна и редица други бизнеси, в последните няколко години двамата се свързват и с част от дейностите, упражнявани на ГККП „Капитан Андреево“.

През 2013 г. фирма, свързвана с Размиг Чакърян, получава от държавата концесия, която позволява практически монопол над всички дейности на граничния пункт – сред които дезинфекцията на автомобили, станала известна като “златен гьол”, лабораторията за санитарен контрол и обслужването на тировете.

Връзката между Размиг Чакърян – Ами и Красимир Каменов – Къро с „Капитан Андреево“ се доказва през проверка на редица фирми. Фирмата, която обслужва фитосанитарния възел преди „Евролаб 2011“ е Интерпред Еврологистик. Проверка в търговския регистър показва, че собственик на капитала на фирмата е друга фирма – „Интерпред-БГ“. Търговския регистър показва, че представител на фирмата собственик и член на борда на директорите е именно Размиг Чакърян – Ами. Името на Къро не се среща в търговския регистър.

Връзката между двамата бизнесмени обаче се доказва от друга мрежа от фирми. Основното дружество, ползвано от убития в ЮАР Красимир Каменов е записано в регистъра с името „Ауто Мобайл. Фирма съдружник на това дружество е „Трафик Маркет ЕООД“. Записан управител на тази фирма е Размиг Чакърян.

Под контрола на тази фирма се смята, че почти милион камиона годишно са минавали при съмнителен контрол. Бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов изрази и подозрения за потенциална контрабанда за милиарди. В края на 2021 година обаче фирмата, печелеща търга за обслужване на фитосанитарния и ветеринарния възел е създадената същата година „Евролаб 2011“ с управител Васил Димитров Димитров. По време на опитите на Христо Даскалов като шеф на БАБХ да си върне контрола на границата в ръцете на държавата, Димитров многократно твърдеше, че бизнесът му е изряден и държавата се опитва да му го вземе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари