Как кризата във Венецуела докара хаос у нас?

0
Позицията на България за Венецуела стана повод за нов сблъсък между президент и правителство
Позицията на България за Венецуела стана повод за нов сблъсък между президент и правителство Снимка: БТА

Позицията на България за Венецуела стана повод за нов сблъсък между президент и правителство, между управляващи и опозиция.

България официално подкрепи опозиционния лидер във Венецуела Хуан Гуайдо, въпреки че президентът Радев призова страната ни да се въздържа от позиция. Това стана повод за размяна на остри реплики между БСП и ГЕРБ.

От ГЕРБ подкрепиха позицията на правителството за Венецуела. От БСП пък се обявиха "против". И се доближиха по-скоро до мнението на президента Радев за неутралитет.

"Международният правов ред е доста разтегливо понятие. Идеята за ненамесването във вътрешните работи на една страна отдавна не се спазва. Във Венецуела има тежък политически конфликт. За да се реши този проблем, трябва да има демократични избори", сигурен е д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика в "България сутрин", предава Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение обаче, че българската държава не е категорична и солидна в своите позиции.

"Ние нямаме солидна държавност, защото се нарушават базисни конституционни точки. Трябва да се търси съгласие по всички възможни точки. Министърът на външните работи няма право сам да формира решението на държавата. Този начин на функциониране на държавата не е добър", допълни експертът.

Доц. Румяна Коларова е категорична, че от разединението на институциите у нас губи само държавата.

"Италия може да се е противопоставила на позицията на ЕС, но там властва яростен популизъм. Съвсем спокойно може да сравним ситуацията във Венецуела с тази от България в края на XX век", коментира още политологът.

Коларова е на мнение, че синхронът между позициите на БСП и президента Радев подкопават ценностите на институцията на държавния глава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари