Как Китай овладя коронавируса

0
Китай почти успя да елиминира предаването на вируса на местно ниво в средата на 2020
Китай почти успя да елиминира предаването на вируса на местно ниво в средата на 2020 Снимка: Bloomberg

Ако подходът беше западен, заразените щяха да са 637 155

Китай се ангажира да поддържа възможно най-ниския брой на заразени с COVID-19 чрез строга карантина и проследяване на контакти. На тези методи се разчита за спасяването на милиони животи.

Китай почти успя да елиминира предаването на вируса на местно ниво в средата на 2020 г, пише Dnes.bg

Оттогава страната разчита на строг граничен контрол, локдаун на цели градове и задължителни тестове, за да се справи със спорадичните огнища, във време, когато повечето други страни са се примирили с живота с коронавируса.

Ако някой даде положителен тест за коронавирус в Китай, веднага е изолиран заедно с близките му контакти и дори техните близки контакти. Жилищният комплекс, в който живеят, може да бъде запечатан. Списък с местата, на които далият положителна проба е бил, ще бъде публикуван онлайн, за да напомня на потенциалните контакти да бъдат тествани. Концертите и събиранията в неговия град може да бъдат отменени, за да се сведе до минимум рискът от заразяване.

Въпреки прекъсванията и ресурсите, необходими за поддържането на модела, китайските експерти препоръчаха да се продължи с политиката на нулева толерантност, позовавайки се на потенциала от катастрофални огнища, ако контролът бъде облекчен.

Според ново проучване на изследователи от Пекинския университет, Китай би докладвал десетки хиляди случаи на ден, ако приеме подобни стратегии като тези на западните страни, дори при оптимистични сценарии, предвид високата си гъстота на населението.

Страната би могла да регистрира приблизително 637 155 случая на ден, повече, отколкото която и да е друга страна някога е докладвала за един ден, ако възприеме подобен подход като Съединените щати, се казва в проучването.

Дневният брой на случаите ще бъде 275 793 и 442 221, ако Китай следва моделите съответно на Обединеното кралство и Израел, според проучването, публикувано от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията на 24 ноември и частично финансирано от Бил и Мелинда Гейтс фондация.

"Броят на тежките случаи ще надхвърли пиковия брой в цялата страна в началото на 2020 г. в рамките на 1-2 дни", пишат авторите, "което ще има опустошително въздействие върху медицинската система на Китай и ще причини голямо бедствие в нацията".

Проучването беше публикувано два дни преди СЗО да идентифицира "Омикрон", като нов вариант на COVID-19, който предизвиква безпокойство. Оттогава учените се надпреварват да разберат как новите мутации във вариантите могат да повлияят на разпространението на вируса, а правителствата наложиха отново ограниченията за пътуване в опит да отблъснат варианта.

Опасенията, че "Омикрон" може да бъде по-заразен вариант, вероятно ще дадат на Китай още една причина да се придържа към подхода си за нулев COVID.

Кси Уенбо, ръководител на Националния институт за контрол и превенция на вирусни заболявания, каза пред държавната телевизия CCTV в понеделник вечерта, че страната ще запази мерките в отговор на пандемия, но ще засили самонаблюдението и тестването за някои високорискови работни места, като като тези в хотели, свързани с вносни случаи.

Китайският народ има болезнени спомени от първите дни на пандемията COVID-19. След като вирусът бе засечен за първи път в централния град Ухан, нарастващият брой пациенти затрупаха медицинската система в региона. Пациентите трябваше да се молят за болнични легла в социалните мрежи, докато лекарите и медицинските сестри изработваха свои собствени защитни средства от пластмасови папки.

Откакто епидемията беше овладяна в страната, държавните медии съобщават за това как хората страдат от стратегията на Запада за съвместно съществуване с вируса, за да съберат подкрепа за успеха на Китай.

Стратегията за нулева толерантност се радва на силна подкрепа в Китай, въпреки периодичните разрушителни блокирания и невъзможността на хората да пътуват в чужбина. По-голямата част от китайските граждани не притежават паспорт и вероятно нямат планове да пътуват така или иначе.

Ву Зунау, главен епидемиолог в китайския CDC, каза на конференция на списание Caijing в неделя, че стратегията за нулева толерантност е най-ефективният начин за борба с COVID-19 и страната трябва да се придържа към нея, поне до идващата пролет, за да гарантира, че животът на повечето хора може да продължи нормално.

Ву каза, че страната може да разчита на обичайните си мерки за контрол, за да отблъсне потенциалните заплахи от варианта "Омикрон". Той каза, че 3 милиона китайци, вместо сегашния официален брой на смъртните случаи от 4636, могат да умрат от COVID-19, ако страната има същия процент на заразяване и смъртност като Обединеното кралство и САЩ.

Китай се превърна в едно от последните места, което поддържа стратегия за нулев COVID, след като страни като Нова Зеландия, Сингапур и Австралия изоставиха своите политики на нулева толерантност в полза на съвместното съществуване.

Но някои страни връщат граничния контрол в светлината на варианта "Омкирон". Израел затвори границите си в неделя, докато Япония затвори границите си за чужденци от вторник. Австралийското правителство заяви, че ще преразгледа плановете си за повторно отваряне на границите си за квалифицирани мигранти и студенти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари