Как е саниран блок в Добрич за над 1 400 000 лева

0
Жителите на блока са възмутени от гледката и качеството
Жителите на блока са възмутени от гледката и качеството Снимка: Флагман

Живеещите в блок 53 в Добрич на бул. „Русия“ са възмутени от качеството на санирането на блока им. 

Сградата изглежда далеч от това, което би следвало да бъде с оглед на отпуснатия финансов ресурс и предвидените в проектната документация мероприятия, предава Флагман.

С просто око на място се забелязват следите от анкерите по фасадата на сградата, нескопосано замазани върху мазилката. Срещу стойността на договора в размер на 1 205 700 лв. без вкл. ДДС, са подменени дограмата на блока и е поставена топлоизолация (каменна вата), а на покрива на блока дори не е използвана каменна вата. Вместо това - минерална вата. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи и изпълнението на договора като цяло е 120 календарни дни, но е пресрочен с 3 месеца (почти двойно).

Важно е да отбележим, че срокът за изпълнение на поръчката е бил предмет на оценка. Домсъветът е входирал официално жалба в Община Добрич и многократно е алармирал за начина, по който се изпълняват предвидените строителни дейности по саниране на сградата. Резултат няма. На 14.10.2019 г. Общината е изпратила писмо до избрания изпълнител, в което му дава срок от 15 календарни дни (срок изтичащ след датата за провеждане на изборите- б.р.), в който да бъдат отстранени констатираните дефекти.

Обектът е бил предаден през месец юни 2019 г. На последния и предпоследния етаж на блока се забелязват множество пукнатини по замазката. Цялостното изпълнение е в неравности и вдлъбнатини по поставената и измазана изолация, които са предпоставка за течове, вследствие на които и пукнатини, казват живеещите в блока.

Вижда се, че первазите на прозорците на апартаментите са поставени некачествено и не са подмазани. Поставените от изпълнителя капаци за излаз на покрива на блока нямат механизми за затваряне и при силен вятър се отварят.

Въпрос на време е да се компрометират и откачат. Живущите твърдят, че арматура не е слагана при полагането на стоманобетон, там където е било предписано.

Фрапантен пример за изпълнението на СМР-то и разходването на средствата е поставянето на лампи с датчици за движение на стойност от 70 лв., при реална стойност не повече от 20 лв., твърдят хората. Те са убедени, че техническият ръководител на обекта по време изпълнението на СМР е бил електроинженер, което било абсолютно неадекватно с оглед изпълняваните мероприятия.

Същевременно в центъра на града, на ул. „Йордан Йовков“ № 13 се намира кооперацията, в която живее заместник-кметът по строителството на Община Добрич

Така изглежда сградата, в която живее зам.-кметът на община Добрич

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари