Как е действала схемата с донори на кръв в Русе

0
Участниците в схемата всеки ден обикаляли района на болница „Канев”
Участниците в схемата всеки ден обикаляли района на болница „Канев”

Участниците в схемата всеки ден обикаляли района на болница „Канев”

Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, подбирала и привличала донори на кръв в Русе. Участниците в схемата всеки ден обикаляли района на болница „Канев”, където се намира центърът по кръводаряване, и предлагали на роднини на пациенти да им осигурят кръв. Цената варирала от 300 до 600 лева на банка, в зависимост от кръвната група и резус-фактора.

Дилърите били трима – на възраст 26, 30 и 46 години, набирали хора с нисък социален статус и ги уговаряли да даряват кръв. За това самите донори получавали малки суми. В тримата задържани по случая са намерени тетрадки със списъци, ЕГН-та, имена и кръвни групи. Към дилърите са предявени обвинения, но са пуснати под парична гаранция, предаде NOVA.

Търгувалите с кръв били всеки ден пред болница „Канев”.

„Много пъти сме повдигали въпроса. Но ефектът е бил временен. Има период на затишие, вероятно следващата седмица категорично пак ще има такива хора. Дилърите са повече от заловените трима. Това е изключително грозен акт”, посочи директорът медицински дейности в УМБАЛ „Канев” д-р Цветан Данев.

Той обаче цитира негативна статистика, според която кръводарителите през последните години са изключително намалели. „Ние имаме ежедневна нужда от даряване на кръв, но в никакъв случай не толерираме този начин и се стремим да го избегнем”, подчерта д-р Данев.

Медикът е категоричен, че операция не би била отказана на пациент, който няма бележка за дарена кръв.

„Ние сме в постоянен контакт с Центъра по трансфузионна хематология и оттам се подават необходими количества. Няма такъв случай на отказана операция заради непредставена бележка”, увери директорът медицински дейности.

Специалистът „Младежки и социални дейности” в БЧК - Русе Антоанета Нойкова обяви, че България няма регистър на кръводарителите.

„Ние правим кръводарителски информационни кампании. Стремежът ни е да изградим мотивация и навици за по-често кръводаряване. Хората се отзовават, но недостатъчно”, поясни тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    5
    Стоян
    Кьде е шефката им,една умряла овца,без позиции,и как долно льжат,и майка ми не оперираха,без бележка!Или носиш ,или няма операция!Гнусни мошеници!
  • 18
    4
    Маргарита Христова
    Пълна лъжа от страна на доктора......елате да видите дали не отказват операция докато не предоставите исканата кръв.....мошенници
  • 20
    3
    Моляяяя???
    Ама как излъга този! Данев, бива ли така нагло да ЛЪЖЕШ! Не изисквате бележка за дадена кръв при операция ли? На теб ли да вярвам или на себе си? В края на януари ми беше операцията. Не се стигна до кръвоплеливане ама не ми върнахте двете банки! Но и операцията не започна преди роднините ми да ви донесат бележките!
  • 5
    2
    7777777
    КРЪВОДАРИТЕЛИ ИМА.ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ВСЕКИ , КОЙТО НЕ СЕ ОСИГУРЯВА ЗДРАВНО ДА ДАРЯВА КРЪВ СОЛИДАРНО.
  • 7
    1
    Дред
    Сега на тримата в кауша да им източат кръвчицата безплатно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари