Как да закалим децата?

0
Закаляването на децата бе темата на седмото Родителско кафе, организирано от Лечебни заведения „Медика“
Закаляването на децата бе темата на седмото Родителско кафе, организирано от Лечебни заведения „Медика“

Закаляването на децата бе темата на седмото Родителско кафе.

Събитието, организирано от Лечебни заведения „Медика“, се състоя на 30 май в  Детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

Специалистът педиатър д-р Галя Андреева запозна родителите с методите и основните принципи на закаляването. Събитието премина под формата на беседа, където любознателните  родители имаха възможността свободно да се консултират с опитния специалист.

В дългогодишната си практика д-р Андреева се е убедила, че закаленото дете се отглежда по-лесно. Основната полза е укрепването на детския организъм до степен в която детето започва лесно да понася промените в околната среда. По този начин се заздравява тялото му и то не изпитва дискомфорт при резки температурни промени.  

За да бъде закаляването извършено правилно родителите трябва да съблюдават следните основни принципи:

-        Постепенност – процедурите по закаляването трябва да се прилагат с постепенно увеличаване силата и продължителността на въздействие.

-        Системност, което  означава процедурите да се извършват ежедневно без прекъсване.

-        Последователност, която включва въвеждане на процедурите една след друга.

-        Индивидуален подход, определящ съобразяването с особеностите на физическото и психомоторното развитие на детето.

За начало на закалителните процедури д-р Андреева съветва родителите да изберат лятото. Това е моментът, в който могат да се използват всички благоприятни фактори на околната среда – въздух, слънце и вода. Преди това обаче трябва да сте сигурни, че детето е в добро физическо състояние – тоест, че детето е здраво.

Освен методите за закаляване родителите обсъдиха със специалиста и плановете си за лятна почивка. Д-р Андреева посъветва за децата, които имат проблеми с увеличени сливици да се предпочете морето, а тези с проблеми на дихателната система – планината. Когато закалителните процедури се извършват с добро настроение, с обич към детето, те могат да се превърнат като средство за положително общуване и съвместни действия на цялото семейство. Важно е да се извършват непрекъснато, така може да очакваме нужния резултат през цялата година.

Следващото Родителско кафе ще се проведе отново в уюта на Детския отдел  на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе на 27.06.2018 г., /сряда/ а директорът на частна детска градина „Дъга“ - Лиляна Ангелова ще представи на родителите темата за образователните игри, които развиват умения и обогатяват детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари