Как да влезете в УМБАЛ - Русе без пръстов отпечатък

2
От днес влизането в болницата става с пръстов отпечатък , но ето как да влезете, ако не искате да се чекирате с пръст
От днес влизането в болницата става с пръстов отпечатък , но ето как да влезете, ако не искате да се чекирате с пръст Снимка: Дарик / Архив

Влизането в болница от днес ще става само с идентификационен код.

Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием. Системата беше въведена пробно още през лятото в няколко болници, сред които и УМБАЛ - Русе, информира TVN.

Задължението всяка болница да има пръстов идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец. Целта на въвеждането на станалия популярен като пръстов отпечатък код, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент.

От здравната каса обявиха, че лечебните заведения са готови за чекирането с пръст и ново отлагане няма да има.

Чекирането трае 45 секунди. Първоначалната регистрация обаче, при която системата трябва да генерира уникалния код на пациента, отнема повече време – няколко минути. Сканират се точки от пръста, които се шифроват още в устройствата. Така се получава и уникалният код на всеки, който не би трябвало да може да се фалшифицира, т.е. да не е възможно да се отчете хоспитализация, без пациентът да присъства и да сложи пръста си на чекиращото устройство.

Ако пациентът все пак не иска да се чекира с пръст, той ще може да влезе в болницата с ЕГН и лична карта и дори с персоналния идентификационен код (ПИК) от НАП, ако разполага с такъв.

За новородените бебета, на които още не е издадено ЕГН, регистрацията ще е по болничния номер от медицинската документация. Догодина системата трябва да бъде въведена в аптеките и при личните лекари.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари