Как да сте по-здрави след 40-та си година

0
Когато минем 40, е добре да помислим за някои корекции, които ще направят живота ни по-здравословен, а нас - по-щастливи
Когато минем 40, е добре да помислим за някои корекции, които ще направят живота ни по-здравословен, а нас - по-щастливи

Който твърди, че възрастта не променя нищо, или се страхува прекалено много от нея, или е твърде млад

 Когато минем 40, е добре да помислим за някои корекции, които ще направят живота ни по-здравословен, а нас - по-щастливи, пише Mila.bg

1. Махнете червеното месо от вашата диета

Махането на колбасите, бургерите и пържолите от вашето меню ще се отрази чувствително на начина ви на живот и на здравето ви. Ракът на дебелото черво се свързва с пушена, преработена храна и твърде много червено месо. 

Проучване от 2019 г., публикувано в European Heart Journal, разкрива, че когато хората консумират червено месо всеки ден, нивата на триметиламин N-оксид (TMAO) - химикал, свързан с някои сърдечни заболявания - се увеличават с до 300 процента. Добрата новина? След един месец ядене на бяло месо или вегетарианска диета, нивата на ТМАО значително намаляват.

2. Или просто си направете „Безмесен понеделник“

Спестете си стотици калории и намалете риска от диабет и сърдечни заболявания чрез прилагане на така наречения „Безмесен понеделник“. В един ден от седмицата заменете протеините от месото с безмесни варианти и може да намалите риска от сърдечни заболявания и дори дори да свалите няколко килограма в този процес.

3. Направете овесените ядки част от ежедневната си диета

Овесените ядки не са просто евтини и вкусни - те са и чудесен начин да подобрите здравето си. Анализ от 2014 г., публикуван в American Journal of Clinical Nutrition, разкрива, че овесените ядки могат да намалят лошия холестерол, намалявайки риска от сърдечни заболявания.

4. Редовно носете слънчеви очила

Тез не са просто аксесоари, с които изглеждате добре. Слънчевите очила са полезни за здравето ви. Изследване от 2014 г., публикувано в Journal of Biological Chemistry, установява връзка между излагането на UVA лъчи и развитието на катаракта, така че вземете си слънчеви очила, преди да излезете навън. Независимо от сезона.

5. Излагайте се всеки ден на слънчева светлина

Докато слънчевите бани вероятно никога няма да бъдат одобрен от лекар навик, повишаването на нивата на витамин D с 15 минути контролирано излагане на слънчева светлина на ден може да доведе до сериозни ползи в дългосрочен план. Преглед от 2015 г. на изследване, публикувано в Neurosciences, установи, че дефицитът на витамин D е свързан с повишен риск от развитие на множествена склероза, така че не изпускайте слънцето в нито един ден от живота си.

6. Направете слънцезащитните продукти част от ежедневната си рутина

Хващате ключовете, портфейла и телефона си, преди да излезете през вратата, но спрете за малко! Трябва да вземете и слънцезащитния си крем. И колкото по-рано започнете с този навик, толкова по-добре. Изследвания, публикувани в JAMA Dermatology през 2018 г., разкриват, че хората, които редовно са използвали слънцезащитни продукти в детска възраст, намаляват риска от меланом с 40% в сравнение с тези със спорадично използване на слънцезащитни продукти.

7. Заспивайте половин час по-рано

Лягането малко по-рано може да промени много неща, когато става въпрос за здравето на сърцето ви. Според проучване от 2019 г. на 3974 възрастни участници, публикувано в списанието на Американския колеж по кардиология, сънят под шест часа може да увеличи риска от сърдечни заболявания на човек с цели 27 процента. Така че срещата със Сънчо дори само половин час по-рано може да ви направи по-здрави и по-силни. 

8. Перете чаршафите си по-често

Един лесен начин да подобрите здравето си за нула време? Добавете няколко допълнителни пранета към вашата седмична рутина. Калъфката на възглавницата ви може да съдържа до 3 милиона бактерии и ги събира само за седмица. А някои от тях могат да ви разболеят, така че не забравяйте да я перете няколко пъти седмично, особено когато минете едни години и имунната ви система започне да отслабва.

9. Ползвайте конци за зъби всеки ден

Чували сте го от зъболекаря си милион пъти, но е крайно време да приемете присърце съветите за почистване с конец. Според едно проучване от 2011 г. в Journal of Aging Research почистването с конци или интердентални четчици ежедневно може да намали риска от смърт с 30 процента.

10. Изстъргвайте езика си след четкането на зъбите

Преди да си легнете вечер, отделете минута, за да изстържете или измиете езика си след почистването на зъбите. Проучване от 2013 г., публикувано в International Journal of Clinical Pediatric Dentistry, разкрива, че четкането и изстъргването на езика са ефективно средство за намаляване на общата орална плака и бактериите, и двете свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари