Как да разпознаем истинското сирене от имитиращия продукт?

3
12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 година
12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 година Снимка: iStock

12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 година

Според данни, представени от Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ, в предаването “Тази сутрин” по bTV 12 хил. тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г. Как обаче да разпознаем кои са те на щанда в магазина?

В българското законодателство съществува наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която регламентира съдържанието и начина на етикетиране. Това помага на потребителите да се ориентира за съдържанието на щанда в магазина.

Производителите на имитиращи продукти нямат право да използват думата "млечен" в описанието на продукта, както и такова описание, което показва, че храната има свойства или характеристики на мляко и млечен продукт.

При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета задължително се поставя "Имитиращ продукт" и ясно обозначение на съставката, използвана като заместител на млечните съставки.

Производителят е задължен да изписва и количеството на съставката заместител.

При предлагане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в обектите за дистрибуция (търговия) на храни трябва да се спазват следните изисквания:

  • Продуктите да са предварително поставени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект;
  • Продуктите да са поставени на отделни щандове или на обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти
  • Щандовете и местата да са ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти".
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    2
    daskal
    И защо НИЕ трябва да разпознаваме ментетата? Нямаме ли си институции, експерти?... Проверяват, вземат проби, изследват, изобличават мошениците, наказват ги!
  • 8
    1
    мм
    Никак в магазина,не видиш ли бабата в кравата да го прави вяра нямай!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари