Как да разберем, че приятелството ни с някой е вредно?

3
Според проучване едва половината от хората, които смятаме за приятели, мислят същото за нас
Според проучване едва половината от хората, които смятаме за приятели, мислят същото за нас

Според проучване едва половината от хората, които смятаме за приятели, мислят същото за нас.

Тези хора вероятно прекарват време с нас, защото искат нещо или имат нужда от нас, пише Brighside, цитирано от Обекти. А може би просто смятат, че повече „приятели“ са добре за имиджа. Дори приятелството ви да е започнало като споделяне на общи мисли и интереси, с времето може да прерасне в нещо съвсем друго. Разбира се, спорове и неразбирателства се случват и между най-добрите приятели, но ако взаимоотношенията ви с даден човек ви натоварват и ви носят повече отрицателни емоции, е време да преосмислите тази връзка.

Ето някои сигурни признака на токсичния приятел:

1. Постоянно ви сравнява с другите си приятели.

Ако вашият приятел постоянно ви повтаря, че другите му приятели са много по-интересни, умни, креативни, успешни, верни от вас и че си изкарват страхотно заедно, най-вероятно се опитва да ви накара да ревнувате или да се почувствате като глупак.

2. През по-голямата част от времето, докато сте заедно, говорите за проблемите или нещата в живота на вашия приятел, но той не се интересува от вашите неща.

Ако приятелят ви няма търпение да ви разкаже последните новини около себе си, в това няма нищо лошо. Но ако говори само за себе си и не проявява никакъв интерес към вашия живот или си намира спешно занимание в момента, в който заговорите за себе си, нещата не са наред.

3. Критикува ви безпощадно, но не приема вашите критики.

Честността във всяка връзка е от изключително значение. Градивната критика може да бъде истински полезна, ако си достатъчно зрял, за да я приемеш и оцениш. Токсичният приятел обаче най-вероятно се смята за съвършен, а в същото време си умира да изтъква вашите недостатъци. Неговата цел не е да ви каже истината в очите, а да ви засрами или унижи.

4. Вие сте основният инициатор на срещите ви.

Ако един човек не се сеща за вас и не изпитва необходимост да ви вижда, то значи не се интересува особено и не сте важен за него. Другата крайност също не е здравословна обаче – ако приятелят ви се вкопчи във вас и изисква цялото свободно време за себе си.

5. На мнение е, че трябва да се промените.

Човек не избира роднините си, но приятелите се – да. Следователно би трябвало да ви приема такива каквито сте. Ако се скарате, токсичният приятел смята винаги, че той е прав, а вие грешите.

6. Постоянно си сменя поведението към вас – или се държи открито и дружелюбно, или е студен и потаен.

Ако постоянно се изненадвате от поведението на приятеля си, значи проблемът не е у вас. Ако вчера е бил мил, дружелюбен, забавен, а днес е раздразнителен и се заяжда с вас, определено нямате нужда от него. И не, вината не е у вас.

7. Постоянно се страхувате да не кажете нещо грешно, да не „стъпите накриво“, за да не го ядосате.

Ако приятелят ви често се сърди, ядосва  или се дразни на думите или държанието ви, то най-вероятно става дума именно за токсично приятелство, което ви носи повече негативи и само ви натоварва. Не позволявайте някой да ви подценява по този начин и да злоупотребява с доверието и добротата ви.

Ако откривате себе си в горните редове, помислете си дали наистина имате нужда от подобен човек в живота си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари