Как да подготвите вашия домашен любимец за пътуване

0
Съвети по този въпрос дава ветеринарния лекар Михаил Шеляков
Съвети по този въпрос дава ветеринарния лекар Михаил Шеляков Снимка: iStock

Какво трябва да се направи предварително и какво по време на самото пътуване

Хората с домашни любимци изпитват големи затруднения, когато се налага да пътуват. Не всички са запознати с особеностите, свързани с подготовката на животинката за път. Какво трябва да се направи предварително и какво по време на самото пътуване. Ето към какво да съсредоточите вниманието си, когато се налага да пътувате с домашния си любимец.

Ако животното трябва да пътува по-дълго, особено със самолет, трябва да се подготвите за това събитие предварително. Съвети по този въпрос дава ветеринарния лекар Михаил Шеляков. Според него за всеки домашен любимец подобно пътуване може да се превърне в огромен стрес, предава Actualno.

Преглед и превантивни мерки

На първо място домашният ви любимец трябва да бъде прегледан от ветеринарен лекар. Това е необходимо, за да се предотврати обострянето на съществуващи до момента заболявания. Освен това, трябва да се вземат всички превантивни мерки – говорим за превенция от бълхи, паразити, както и за ваксинации. Изключително важно е по време на пътуването домашният любимец да няма някакви оплаквания. Ако животното не се чувства достатъчно добре, трябва незабавно да прекратите всякакви пътувания, защото никога не се знае какво може да се случи на пътя, предупреждава експертът.

Освен това, в редица страни е доста трудно да се купят лекарства за животни, тъй като те се продават само по рецепта, а и ветеринарните услуги най-често са много скъпи.

Успокоителни

По време на пътуването животното може да почувства гадене или силно безпокойство при движение. За да бъде полетът възможно най-удобен за котка или куче, ветеринарните медици препоръчват използването на успокоителни - те трябва да се приемат известно време преди полета.

Условия за превоз

Всяка авиокомпания има свои собствени правила за превоз на животни. Някои ви позволяват да вземете вашия домашен любимец на борда, а понякога дори можете да закупите билет за отделна седалка за животното. Някои авиокомпании обаче допускат домашни любимци само в багажното.

Ако е разрешено само в багажното, тогава на първо място е необходимо да подготвите клетката: завъртете всички колела, защото в противен случай определено ще се пързулне, укрепете вратата. Не мислете, че животното е слабо и няма да направи и невъзможното с нея - дори котките ритат панически вратите, обяснява ветеринарният лекар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари