Как БСП от "не искаме постове" стигнаха до 4 министерства?

2
8 министерства остават извън контрола на ПП, а в тях са най-големите и тежки корупционни схеми и кражби за десетки милиарди!
8 министерства остават извън контрола на ПП, а в тях са най-големите и тежки корупционни схеми и кражби за десетки милиарди!

КАКВО СТАНА?

Преди изборите БСП многократно заявяваха, че не искат постове и министерства. За тях е важно да има редовен кабинет и биха го подкрепили, ако в неговата програма бъдат заложени техните най важни приоритети.

И как изведнъж БСП получават 4 (по информация към момента) министерства и сред тях земеделие и "държавни предприятия".

Първият ден след изборите БОЕЦ обявихме, че считаме за неотносимо към заявката за промяна включването на БСП в новото правителство. Нека да бъдат включени в програмата на кабинета някои техни социални предложения, за да бъдат ангажирани с подкрепа, но да не бъдат вкарвани директно във властта! За нас БСП е и си остава партия на статуквото и именно една такава принципна тяхна подкрепа би доказала, че БСП наистина върви по пътя на реформите.

И изведнъж - 4 министерства. Какво означава министерство на "Държавните предприятия"? Това означава ли, че на БСП, която е най-силният проводник на руските интереси в България ще се дадат БЕХ, НЕК, Козлудуй, Булгаргаз, Булгартрансгаз, целият държавен военно-промишлен комплекс, в които предприятия са и най-големите руски амбиции и интереси? И при това без ПП да имат зам. министри в тези министерства чрез които да упражняваш контрол и координация! Същото се отнася и за земеделието, където са заровени едни от най-големите далавери и схеми за източване на десетки милиарди. Защо БСП, която НЕ искаше постове получи 4 министерства е важен въпрос. И как ПП им дадоха 4 министерства също. Обяснението, че не излиза математика не се приема, БОЕЦ предложихме работеща формула. Като стана дума за математика и това ни се натяква постоянно, да попитаме как БСП, които получиха около 4% от гласовете на българските избиратели изведнъж стават втора правителствена сила с четирима министри? Къде е математиката?

За да разберем какво се случи и как БСП от "не искаме постове" стигнаха до 4 министерства, трябва да си припомним кои са БСП с нещо случило се не много отдавна. "Или избирате Пеевски за шеф на ДАНС, или правителството пада"! Това е БСП, това е и Нинова - партия на задкулисието, партия на политическия рекет, на шантажа и ламтежа за власт! Жалко за неколцината млади и свестни хора в тази партия. Със СИГУРНОСТ БСП са получили своят дял от "порциите" с извиване на ръце, заплахи, че няма да има правителство и изнудване. Това означава обаче, че и ПП са се поддали на рекет и изнудване, което е признак за слабост. Още в началото на преговорите БОЕЦ заявихме, че е недопустимо да се преговаря за промяна с Гечев, Румен Овчаров, Гагаузов и Масларова. Това е подигравка с идеята за промяна. Убедени сме, че БСП го направиха, за да унижат своите коалиционни партньори. Това е още едно от лицата на БСП. Помним и от времето на Тройната коалиция как се създаваха нови министерства, за да се удовлетвори апетита на БСП и ДПС за власт. Сега виждаме същото...

С ИТН нещата стоят по сходен начин. През юли Слави Трифонов заяви, че партията, която е спечелила изборите има право дама да състави правителство и никой няма право да иска министерства. Сега без да е спечели изборите взима 4 министерства. Как така? На принципа " Моето си е мое и не го деля с никого, а чуждото е общо и трябва да се дели"? Извинявайте, ама това е принципа на мафията. Защо сега Слави не подкрепи принципно ПП без да иска министерства, както самият той искаше и настояваше за такава подкрепа преди няколко месеца?

ИТН бяха най-големият враг на Кирил Петков и Асен Василев. Наричаха ги измамници, лъжци, престъпници, вееха "кирливи ризи" от трибуната на Парламента срещу тях и обвиниха Кирил Петков, че е нарушил Конституцията. И изведнъж ПП дават на своите врагове 4 министерства и двете най могъщи финансово - МРРБ и Енергетиката! Като самите ПП са изразявали публично съмненията си, че ИТН са свързани с ДПС. И отново без да слагат свои зам министри в тези министерства за контрол и координация. Буквално на аренда. Това е признак за тежко политическо късогледство. Още по лошо би било, ако е резултат от някакви задкулисни договорки за прикриване на далаверите в тези министерства, дано не е така.

Общо сметката е - 8 министерства извън контрола на ПП, като сред тях са Енергетика, Земеделие и МРРБ, в които са концентрирани 80% от обществените средства и еврофондовете, плюс най-важният стратегически отрасъл - енергетиката. Точно в тези министерства са и най-големите и тежки корупционни схеми и кражби за десетки милиарди! Служебният кабинет за седем месеца не откри НИТО ЕДНА схема в земеделието и енергетиката въпреки подадените от БОЕЦ сигнали и разкритите през годините от различни журналисти стотици измами! А сега ПП се оттегля напълно и от тези министерства. Кой тогава ще реализира "промяната" в тях? Кой ще разрови Турски поток и грабежа на три милиарда лева? Кой ще разрови схемите на зърнарите за десетки милиарди, с които ДПС и ГЕРБ се превърнаха в империи? Кой ще бори корупцията?

ПП, като първа политическа сила и мандатоносител носят най-голямата отговорност за цялото правителство. Те имат право да налагат своите най важни приоритети - борбата с корупцията и съдебна реформа. Имат и правото на зам. министри във всяко министерство. Както и правото да управляват най-важните министерства свързани с разходване на обществен ресурс, за да спрат корупцията и да запушат пробойните. Ако те доброволно се оттеглят от тези свои позиции и права, то това означава бягство от отговорност и сигурно проваляне в борбата с корупцията. Ако са били принудени под натиск и заплахи, то това трябва да стане публично достояние и гражданите да знаят кой за какво носи отговорност. Нали всички искаха прозрачност?

На този фон припомняме, че първата цел, която преди изборите всички заявиха е отстраняването на Гешев и реформи в прокуратурата! Няма да забравим!

БОЕЦ ще продължаваме да отстояваме целите на протеста и гражданите и да упражняване натиск върху партиите да изпълняват предизборните си обещания. Ще подкрепяме всяко усилие за промяна и ще реагираме на всеки опит или сигнал за подмяна.

Дано ПП и ДБ устоят. Ако ли не - "изборите продължават".

Битката продължава!

Първата цел - отстраняване на Гешев.

БОЕЦ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари