Кабинетът сложи служител на Булгаргаз за зам.шеф на ДАНС

0
Предсрочно освободиха Николай Ненков от същата позиция по негово искане
Предсрочно освободиха Николай Ненков от същата позиция по негово искане Снимка: БГНЕС

Той сменя Николай Ненков, който според правителството сам си е подал оставката

Правителството назначи за зам.председател на ДАНС служителя по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ ЕАД Венелин Димитров. Според официалната информация, той работи във фирмата от 2019 г., като преди това бил дълги години в МВР и ДАНС

В същото време кабинетът е приел решение за предсрочно освобождаване на Николай Ненков от същата позиция - зам.шеф на ДАНС. Правителството твърди, че той сам е поискал да напусне поста, пише вестник Сега.

По този начин президентът Румен Радев и служебното правителство постепенно приключват с кадруването и във втория ешалон на сектора за сигурност и на специалните служби. Само преди няколко месеца бе сменен и друг от заместниците в ДАНС Недялко Недялков. Той обжалва уволнението си, но съд потвърди освобождаването му.

В същото време бяха сменени и зам.шефовете в цивилното и военното разузнавания, в МВР бяха сменени всички зам.министри, главният секретар, административния секретар.

Единствено и изненадващо президентът Румен Радев и служебното правителство единствено сложиха досегашният зам.шеф на службата за подслушване и следене за титуляр. Това бе първият случай, в който това се случва при кадровите смени в специалните служби, където всички заместници или бяха махнати или те сами обявиха, че напускат.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев Бисер Борисов бе освободен от длъжността зам.-председател на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с назначаването му за председател на ДАТО. Веднага след това той бе назначен за шеф на Агенцията с указ на президента Румен Радев.

Само преди седмица президентът Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет смениха и последният останал от времето на управление на Бойко Борисов шеф на специална служба - именно този на ДАТО. Обявено бе, че Цветан Китов  е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му". Така и не беше посочено за какви конкретни действия става дума. 

През юли правителството смени и директора на военното разузнаване Велко Атанасов, като на негово място беше назначен полк. Венелин Венев. Преди това служебният кабинет освободи и ръководителя на Държавна агенция "Разузнаване" /ДАР/ Атанас Атанасов. "В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов ДАР е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", мотивира се тогава Министеският съвет. 

Чистката по върха на спецслужбите започна с уволняването на бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев с аргумента, че с пускането на 123 дни отпуск е дал знак, че не иска да работи със служебния кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук