Кабинетът разреши участие на български военнослужещи в Мисията на ЕС в Украйна

2
Решението е взето в изпълнение на решение на парламента от 9 декември 2022 година
Решението е взето в изпълнение на решение на парламента от 9 декември 2022 година Снимка: Getty Images

Решението е взето в изпълнение на решение на парламента от 9 декември 2022 година

Министерският съвет (МС) прие решение за изпълнение на решение на Народното събрание на Република България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с което се разрешава участието на военнослужещи от въоръжените сили на България в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна (European Union Military Assistance Mission in Ukraine - EUMAM) за срока на мисията, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Става въпрос за един щабен офицер за усилване на Звеното за планиране и провеждане на военни мисии и операции на ЕС в Кралство Белгия; до 5 (пет) военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Република Полша и/или Многонационалното командване за специална подготовка във Федерална република Германия; до 50 (петдесет) военнослужещи за обучение за използване на предоставеното в рамките на EUMAM въоръжение и техника, на територията на държави-членки на ЕС, и/или в Република България.

Участието на български военнослужещи в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана и в частност на мисията за военно подпомагане на Украйна, посочват от пресслужбата на МС.

На 9 декември 2022 година Народното събрание одобри изпращането на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. "За" гласуваха 148 депутати, "против" - 46, а "въздържал се" - един. Обемът и видът на въоръжението, което България ще предостави на Украйна, са засекретени.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България" и "Български възход" подкрепиха единодушно проекторешението. От ПГ на "Продължаваме Промяната" един депутат се въздържа, а останалите гласуваха "за". "Възраждане" гласува единодушно "против". От "БСП за България" един народен представител гласува "за", а останалите му колеги бяха "против".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    8
    ptica
    Хора! С такива неща не се играе, вие чувате ли се? Още повече за ЧУЖДА кауза, на укроптеците така им се иска, и да изпращаме нашите деца там?! За защта на нашата Родина, горе-долу, но засега никой не ни е нападнал (с изключение на неканените укрогости, които непрекъснато ни създават проблеми, включително и този). Това е невероятна лудост! С такива неща не се играе. А тръгне ли се един път...Спрете се! Повярвайте ми, никой не е умрял ако е отстъпил, дори след време проблемът може да се само-разреши. Говоря от личен опит. Но да се спасят хората е първо задължение на всяко правителство, та си правете сметката КОИ са предложили и гласували за тази лудост. Ако днес са предложили предпазливо, утре, когато ги изберем, ще ви изпратят за пушечно месо без да ви питат.
  • 19
    7
    ЗаТрепанеСа
    Тези който решават тези безумия, да уплътнят със синовете си редиците. За пример. Отдавна ходят по тънък лед.
  • 17
    6
    Гълъба на мира
    Чудесно "решение" на БГ правителството. Повод да се замислим, най-после, как да се гласува на 2 април.
  • 21
    5
    Хроники от миналото
    „Докато съм цар, българска майка няма да върже черна забрадка заради загинал във война син или съпруг!“, зарича се цар Борис Трети още когато като престолонаследник воюва на Солунския фронт в края на Първата световна война. И изпълнява това свое обещание ...
  • 22
    4
    Стефан
    Много майки, съпруги и близки ще се почернят от това безумие.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари