Кабинетът одобри 55 милиона лева за нов правителствен самолет

0
Решението идва след инцидент с правителствения „Фалкон“
Решението идва след инцидент с правителствения „Фалкон“ Снимка: Аеропрес

Кабинетът отпуска до 55 млн. лв. за нов правителствен самолет.

Правителството одобри доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията във връзка с доставката на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение по чл. 646, ал. 2 от Закона за гражданското въздухоплаване.

Със същото решение беше одобрен и проект на договор като основа за водене на преговори за доставката. Правителството одобри също допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2019 г.

Средствата в размер до 55 000 000 лева ще бъдат разходвани за нуждите на Авиоотряд 28 за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване на въздухоплавателното средство.

Припомняме ви, че преди месец навигационната система на правителствения „Фалкон“ отказа във въздуха, докато премиерът Бойко Борисов беше на борда. Инцидентът се случи при пристигането на правителствената делегация след среща в Солун на 15 ноември. 

Генералният директор на Авиоотряд 28 ген. Тодор Коджейков трябва да започне преговори за сключване на договор за доставка. Той няколко пъти предложи да бъде купен нов самолет. Машината е на 19 години, а инцидентите с нея зачестяват. През изминалите години имаше редица технически проблеми с „Фалкон“-а  докато премиерът е на борда. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари