Jeep Renegade - малък, но истински

0
Jeep Renegade е всъдеход в компактен формат
Jeep Renegade е всъдеход в компактен формат

Макар Jeep Renegade да е по-малък от своите братя, още на пръв поглед ще разберете, че пред вас е един истински Jeep.

Веднага се забелязват отличителните кръгли фарове и емблематичната радиаторна решетка със седем вертикални отвора, които напомнят за легендарния Willys Overland от 1941 г.

Във външния вид на Renegade преобладават правите линии и ъглите. Предните и задните колони на покрива са почти вертикални, благодарение на което всъдеходът има класически двуобемен профил.

Надвесите са малки за по-големи ъгли на атака, а калниците са сериозно раздути. Цялата каросерия в долната част е покрита с черни пластмасови защитни панели.

Линията на прозорците прави извивка нагоре в задните врати, а на покрива има спойлер. Оригиналните квадратни задни светлини са допълнени от X-образен елемент.

На централната конзола е 7-инчовият сензорен екран на мултимедийната система.

Вратите на Jeep Renegade се отварят почти под прав ъгъл, което облекчава качването и слизането. Интериорът е изпълнен с ярки акценти. Предният панел е релефен, а от страната на пътника върху него има широка дръжка.

Воланът с три спици не е с голям диаметър, удобен е за захващане, а през зимата ще оцените колко е полезно да бъде снабден с подгряване. Във всички версии, освен в базовата, воланът е обшит с кожа и на него има бутони за управление на аудиосистемата, телефона и круйз-контрола.

Скалите на приборите са разделени от цветния екран на бордовия компютър, на който също може да се дублират данните от навигационната система. Червената зона в оборотомера имитира пръски от кал.

Изпъкналата централна конзола е украсена с надпис на върха Since 1941 ( От 1941), който подчертава над 70-годишната история на Jeep. Под него е поставен 7-инчовият сензорен екран на мултимедийната система Uconnect.

Предните седалки са меки и с леко изразени странични опори, отзад е по-удобно да пътуват двама човека.
Бутонът за режимите на системата 4х4 е голям и удобен за използване.

Позицията на седене е висока, което осигурява добър обзор напред и настрани. Единствено широките задни колони пречат на видимостта при движение назад, за което помагат големите огледала и камерата за заден ход.

Предните седалки на Jeep Renegade са меки и с леко изразени странични опори. Тъй като колата е висока, пространството над главите е голямо, но отзад мястото за краката не е толкова щедро.

Капацитетът на багажника е 351 литра в нормално състояние, а със сгънати задни седалки достига 1297 литра. Подът на багажното отделение е двустранен и е гумиран от едната страна.

Обемът на стандартния багажник е 351 литра, а със сгънати задни седалки достига 1297 литра.
В Европа Jeep Renegade се предлага с избор от шест двигателя. Базовият е 1,6-литров атмосферен бензинов мотор с мощност 110 к.с. Следва е 1,4-литровият турбобензинов агрегат MultiAir със 140 к.с. или 170 к.с. за версията с 4х4.

Турбодизеловите двигатели са с обем 1,6 литра с мощност 120 к.с. за моделите с предно предаване и 2,0-литров с мощност от 140 или 170 к.с. за вариантите с 4х4. Първият развива 350 Нм въртящ момент на разположение от 1750 об/мин, така че има достатъчно тяга на пътя и извън него. При ускорение и на празен ход двигателят е малко шумен.

Моторът е съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия, която работи точно при превключване, а ходът на лоста е кратък. Като опция се предлага новата 9-степенна автоматична трансмисия.

Ъгълът на атака отпред е 30,5 градуса, отзад е 34,3 градуса, а ъгълът на рампа е 25,7 градуса.
Новият Jeep Renegade предлага най-добрите качества за движение на пресечен терен за този клас.

Всъдеходът пренася легендарните офроуд качества на Jeep в най-малкия SUV сегмент, благодарение на новоразработената архитектура с независимо окачване на четирите колела, ход на пружините до 205 мм, както и пътен просвет до 220 мм. Ъгълът на атака отпред е 30,5 градуса, отзад е 34,3 градуса, а ъгълът на рампа е 25,7 градуса.

Благодарение на своите офроуд качества Renegade може да гази водни препятствия с дълбочина до 480 мм и да тегли прикачен товар до 1,5 тона.

С пътен просвет до 220 мм Renegade може да гази водни препятствия с дълбочина до 480 мм.
Новият Renegade е снабден със система за задвижване на всички колела 4х4, която разпределя оптимално тягата на двигателя между двата моста, а в екстремен случай и до 100% на едно единствено колело.

Само когато наистина е необходимо, системата превключва плавно от задвижване на предните колела към 4х4. При нужда се задейства електронната програма за понижаващи предавки Low, която се комбинира със система за контрол на сцеплението Selec-Terrain.

Последната предлага четири режима за управление – автоматичен, спортен, сняг и пясък/кал, за оптимално движение на всякакъв терен и при всякакви метеорологични условия.

Има и асистент за помощ по стръмно спускане. На пътя всъдеходът вози комфортно, като повечето от неравностите на асфалта се преминават добре.

Дългият ход на окачването и високата каросерия води до осезаемо наклоняване в завоите. Кормилното управление е точно, но му липсва пряка обратна връзка. Колата е доста маневрена с диаметър на завоя от 10,8 метра.

Jeep Renegade 2.0 MultiJet AWD
2,0-литров 4-цилиндров турбодизел
6-степенна механична скоростна кутия
140 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин
350 Нм въртящ момент при 1750 об/мин
9,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
182 км/ч максимална скорост
5,1 л/100 км среден разход на гориво
134 г/км емисии на СО2
54 300 лева цена на модела

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари