Извеждат децата от последния социален дом в Русе

1
Засега в дома остават младежи, на които им предстои да станат пълнолетни и възнамеряват да се устроят в Русе
Засега в дома остават младежи, на които им предстои да станат пълнолетни и възнамеряват да се устроят в Русе

Поетапно се извеждат децата от последния останал социален дом на територията на област Русе, съобщи БГНЕС.

Въпреки че все още няма решение за закриването на институцията, социалните служби вече търсят варианти да настанят децата при по-добри условия в Центрове за настаняване от семеен тип в Попово, Разград и Пазарджик.

Агенцията цитира Регионалната дирекция за социално подпомагане, според която процесът протича плавно и без стрес за малките. Първо се търсят варианти за реинтеграция в семействата им, а тези, които имат роднини в региона, се настаняват в близки места – Попово и Разград, където има капацитет да ги приемат. При всички случаи се търсят най-добрите условия, а преместването се съобразява както с желанието на децата, така и с възможностите те да продължат нормално образованието си и да следват интересите си.

"Братчета, сестричета, добри приятели, всички вървят заедно и деца, които са значими едно за друго, не са разделяни. Хубавото е, и затова искахме да вървят заедно, е, че те са израснали заедно и те самите са значими едно за друго. Подкрепят се много, доверяват си много неща и си споделят много неща. Всяко едно дете ще продължи образованието си в такава специалност, такава паралелка, каквато е учило досега. Включително сме проговорили това кой какво спортува, какво обича да прави, намерени са клубове там, всичко е организирано", обясни директорът на социалната дирекция Кристина Георгиева.

Девет от децата на възраст от 12 до 17 години вече са настанени в Пазарджик. Преди това обаче те са били посетени от специалистите, които ще се грижат за тях там, след което на свой ред са посетили къщичката в Пазарджик. "Съобразили сме с желанието на всяко едно от децата, водени са разговори с тях дали желаят, дали им е харесало, след като се върнаха от гостуване в къщичката на място", обясни още Георгиева.

Мотивите за това децата да бъдат изведени от дома, преди той да бъде официално закрит, са, че трябва да се използва всяка възможност малките да не прекарват нито ден допълнително в институция. "Това е процес, отдел "Закрила на детето" работи с всяко едно дете поотделно, и във всеки един момент, когато може да го изведе от дома, го прави. Така че нищо не се е случило предварително, нищо не се е случило, без да е обмислено, без да е направено по точния начин, и без да е съобразено най-вече с потребностите на децата. Всичко се случва много плавно и в един момент домът наистина ще загуби своите функции и няма да е вече необходим. Вярно е, че досега е бил всичко, което възпитаниците му са имали, така че и това не трябва да го подценяваме. Но към момента вече не е най-подходящият вид за отглеждане на деца", каза Георгиева.

Засега в дома остават младежи, на които им предстои да станат пълнолетни и възнамеряват да се устроят в Русе след напускане на институцията.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари