Извънредна среща на Еврозоната

0
Канцлерът на Германия Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Франция Франсоа Оланд
Канцлерът на Германия Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Франция Франсоа Оланд

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Франция Франсоа Оланд. Двамата политици са се обединили около идеята, че трябва да се уважат резултатите от референдума. Двамата политици са се съгласили да се свика извънредна среща на Еврозоната във вторник.

Европа е длъжна да приеме резултатите от гръцкия референдум, но изводи от него първо трябва да си извади Атина. Така коментира предварителните резултати външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той посочи, че топката е в полето на Гърция.

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че трябва да се приеме с уважение решението на гръцкия народ.

Това решение, водещо до неизвестен сценарий, засяга не само самата държава, но и на целия ЕС. И това изисква от всички страни да покажат отговорност, здрав разум и стратегическа визия, посочи държавният глава на Италия.

Гласуването с "не" на референдума в Гърция ще предизвика несигурност. Алексис Ципрас спечели референдума у дома, но изгуби доверието на Европа, заявяват либералите в Европейския парламент.

Ако Гърция излезе от евроозната, в бюджета на Германия в следващите години ще се отвори дупка от милиарди евро, предупреди пред деловия в. „Ханделсблат” Йенс Вайдеман.

Берлин е най-големият кредитор на Атина с 57,23 млрд. евро.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече предупреди, че гласуване с „не” Гърция трябва да излезе от Еврозоната и да въведе собствена валута. 

Британският финансов министър Джордж Озбърн подчерта пред Би Би Си, че страната му е готова за всякакъв изход от референдума в Гърция по условията на споразумението с кредиторите. 

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари