"Източноевропейците търпят много, но това вече е свинщина"

2
Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност
Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност Видео: Ruptly

Неизплатени заплати, мизерни условия, храна с изтекъл срок на годност: над 200 сезонни работници от Румъния протестират край Бон срещу своя работодател. "Случилото се с тях е свинщина", коментира местно издание, цитирано от Дойче Веле.

Сезонни работници от Румъния, заети на насажденията от аспержи и ягоди на земеделския производител "Ритер" в Борнхайм, близо до Бон, протестират от няколко дни срещу мизерните условия, в които са настанени, както и срещу ниските възнаграждения. Те твърдят, че за един месец работа са получили едва 200 или дори само 100 евро.

Да спиш до пречиствателна станция 

Към фирма "Ритер" към момента са заети 240 румънци. Всички те са пристигнали от Румъния специално за реколтата. С изключение на 29-годишната Розалия Сотри. Тя живее в Германия от 11 години и говори добре немски език. Работи в туристическия бранш, но поради кризата от коронавирус, останала безработна. Затова решила тази година да работи на полето. "Онзи ден хората, които получиха заплатите си, взеха едва по 100 или най-много 200 евро. За цял месец работа това е твъре малко", казва тя пред местния вестник "Генерал Анцайгер". И Сотри досега е получила само три от обещаните 4 авансови плащания, които били прекалено малки.

Не само заплащането обаче се оказва проблем. Румънците протестират и срещу условията, в които са настанени - те спят в контейнери, поставени непосредствено до една пречиствателна станция и линия на влака. Оплакват се, че помещенията не се отопляват, както и че получават храна с изтекъл срок на годност. Розалия Сотри споделя, че е трябвало със собствени пари да закупи малка електрическа печка, за да отоплява контейнера, в който е настанена заедно с още трима свои колеги - мъже и жени. "Генерал Анцайгер" разполага и с видеозапис, на който се виждат санитарни възли в ужасно състояние. 29-годишната румънка разказва също, че на закуска получавали хляб и колбас с изтекъл срок на годност.

От фирма "Ритер" съобщават, че работниците ще получат пълните си заплати след като приключи реколтата. Румънците обаче се притесняват, че няма да видят парите си, както и че поради липса на финансови средства няма да успеят да се завърнат в родината си.

"Представете си какво трябва да се е случило"

От месец март фирма "Ритер" се намира в процедура по нестъстоятелност. Това обаче не извинява отношението ѝ към сезонните работници от Румъния, коментира "Генерал Анцайгер". Главният редактор Хелге Матисен пише следното: "Сезонните работници са търпеливи хора. От години те търпят мизерните условия на живот и труд, тъй като са зависими от заплащането. Представете си какво трябва да се е случило, за да се вдигнат сега на протест. Да не плащаш на тези хора заслужените от тях заплати и да не им предоставиш нормални условия на живот - това е просто свинщина."

Според Хелге Матисен, източноевропейските сезонни работници нямат никакво лоби, те не получават никаква подкрепа. "Сякаш на нас ни е все едно какво се случва с тях пред очите ни. Сега корона-кризата разкрива злоупотреби, които съществуват отдавна", пише главният редактор на изданието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари